Förhoppningsvis kommer Facebooks aktivistiska agenda tillsist bli deras fall

| 25 mars, 2019

Ska vi lämna Facebook? Facebook börjar trots allt bli en diktatorisk och allt mer aktivistisk plattform. Den styrs snarare av en mobb som vill diktera villkoren för vad som får sägas och vem som får säga vad. Facebooks grundare verkar dessutom låta sig helt styras av mobbens skrik av rädsla för att förlora sin ställning.

Jag skrev en artikel om yttrandefrihet och demokrati och faran i att inte värna den. Som exempel för hur illa det kan gå använde jag Tommy Robinson, medborgarjournalisten och islamkritikern som exempel. Mitt argument var att vi måste låta dem vars åsikter vi inte gillar yttra sig, annars krymper en viktig debatt. Dessutom ges allt för står makt åt dem som inte vill ta kritiken som framförs på allvar. Om det händer är vi riktigt ute.

Katerina Janouch, författare och journalist, dessutom god vän till mig publicerade min artikel på sin blogg Katerina Magasin. Precis som jag kämpar hon för att upprätthålla yttrandefriheten. För det straffades hon med en blockering i sju dagar. De som bestämt att hon skulle straffas vet förstås precis vad de gör. De anser inte att det är avgörande att även medborgarjournalistiken måste stå fri från maktfullkomliga aktörer, tvärtom i deras rädda och styrda värld ska opinionsbildare som Janouch lära sig att veta hut.

Facebook vilka är de egentligen? Vi vet genom deras handlingar att de inte är en aktör som vill ha frisk debatt, de har snarare tagit på sig rollen att bestämma över debatten, det vill säga dig och mig. Ett samhälle med en sådan aktör kan knappats kalla sig för en demokrati som värnar våra fri- och rättigheter. De vill ju kontrollera ordet, vem som säger vad. Säger någon ”fel” tystas de ju med hjälp av mobben. Så vad blir det då? Ja förutom likriktning kan vi faktiskt börja jämföra oss med totalitära samhällen.

Eftersom Facebook är en aktör som rangordnar åsikter, som tystar opinionsbildare och som driver en egen agenda kommer Janouch, jag själv och andra med en konservativ syn fortsätta att jagas, massanmälas och blockeras. Så ska vi lämna Facebook eller fortsätta kämpa även här? Att skapa ett konto på VK eller MeWe utesluter ju inte att även hålla igång sitt konto på Facebook.

Förhoppningsvis kommer Facebooks aktivistiska agenda tillsist bli deras fall men fram tills dess är det nog bra att skaffa sig ytterligare konton på andra sociala plattformar. Oavsett vad, kommer Facebook inte lyckas med sitt uppsåt att tysta oss som de kallar oliktänkare. Tvärtom hjälper de oss att ytterligare enas och bli starkare i vår övertygelse om att yttrandefriheten behöver dem som kämpar för just den.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH 0735 29 63 35

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp