Nuri Kino: Alla ni som visste om Josefin Nilsson, som inte gjorde något, som inte agerade. Jag är nog mest arg på er.

| 25 mars, 2019

På gymmet. Det var samma dag som “Älska mig för den jag är – Josefin Nilsson” lades ut på SVT-play. Regissören/producenten Anna-Carin Stenholm Pihl tipsade om den på FB. Jag tänkte att det ju kunde vara något lättsmält att titta på, något som kunde få bort mitt fokus från brott mot mänskligheten, brott mot kvinnor och barn, något som kunde få mig på andra tankar, njuta av svensk kultur.

Det var förmiddag och morgongymmarna hade gått för dagen. Det var jag, pensionärsgänget, några rehabpatienter och personalen kvar. Efter att lett och hälsat på några av dem satte jag på mig hörlurarna. Bara någon minuter in i filmen kände jag hur den grep tag om mig, om min själ, jag var som paralyserad. Svetten rann, tårarna blandades med den. Jag hulkade. Fick svårt att andas. Jag blev så j-a förbannad. Inte en kvinna till. Inte Josefin Nilsson. Ingen. Jag hade ingen aning om att hon trasats sönder av någon hon älskade, av sin man, av en man, av ett j-a as. En av pensionärerna kom fram till mig. “Har det hänt något” frågade hon. “Josefin Nilsson” fick jag ur mig. Hon skakade på huvudet, sade “Örjan … ” och något mer som jag inte kunde höra. Jag trodde att hon var förvirrad eller något.

På kvällen sade min vän och kollega Stefan Erdman åt mig att det var Örjan Ramberg som tog sönder Josefin Jossan Nilsson.

Jag har känt av hustru- och kvinnomisshandel på nära håll, som barn. Det är kanske det som gör mig extra rasande. Eller så beror det på att vi, vi som bara vill slå ned Örjantyperna bara är sunda.

För några år sedan, i sydöstra Turkiet gjorde jag just det, slog ned någon som misshandlade, slog tillbaka åt henne …

Alla ni som visste om Josefin Nilsson, som inte gjorde något, som inte agerade. Jag är nog mest arg på er.

Vilken kvinna, vilken människa, vilken artist. Oj, den själen.

Släckt av en fjant och ursäkt till människa, en ursäkt till karl.

Nuri Kino

#AldrigMer, kan vi kämpa för att det blir verklighet, aldrig mer.
#BrinnFörJosefin