Sossarna lägger locket på trots löfte om samtalsrenässans och öppen debatt.

| 25 mars, 2019

Vad är det med den socialdemokratiska ledningen kan man fråga?
De stryper all debatt om JÖK-avtalet med centern och liberalerna. Partistyrelsen drog in motionsrätten för kongressen, allt för att slipa stå till svars för den oheliga alliansen de bildade i regeringsförhandlingarna.
Ledarredaktionen på Expressen skriver i sin ledare i lördags att det är ett fall av ”så vind, skörda storm”.
I kongressförhandlingarna talades det om att partiet ska ha den bästa, mest hoppfulla, trygga och framåtriktade debatten i riket.

Genom ”en renässans för det politiska samtalet”, så ska socialdemokraterna kan utveckla sin politik och locka nya medlemmar och väljare samt driva Sverige mot nya segrar.
Men om de ska ge en renässans för det politiska samtalet så är det väl ändå fel väg att gå om de stryper det på sin egen partikonferens?
Eller är det kanske en renässans för politiska samtalet som fördes i DDR, den regimen som socialdemokraterna hade så stort utbyte ned på 1960-70-talet?
Expressens ledarredaktion konstaterar att socialdemokraterna talar om en sak medan deras handling visar en helt annan sida av dem.

Den sidan om att partistyrelsens ord är lag och ingen får ifrågasätta deras ord eller handlingar.
Det hela handlar om att socialdemokraterna är i kris, deras kärnväljare antingen flyr eller så dör de bokstavligen ut. Under förra mandatperioden regerade de för första gången med ett annat parti, men det räckte inte denna mandatperioden, denna gången fick de även ta stöd från både centerpartiet och liberalerna för att uppnå sitt mål om att få fortsätta regera landet. Men det stödet kom med krav, det kom med kav på borgerlig politik så extrem att den inte ens under Reinfeldts regeringstid presenterades.

Däremot konstaterar ledarredaktion att den socialdemokratiska politiken får man leta efter, man behöver i det närmaste ha förstoringsglas för att hitta den.
Partiledningen hyllar denna oheliga allians mellan S, Mp och C, L, men hur kommer den att kunna hjälpa ett parti som är i kris när socialdemokraternas egna valanalys säger att deras regeringssamarbete med Mp är det som bär ansvaret för det dåliga valresultatet.
För elcyklar och miljözoner gick inte hem bland glesbygdens stugor, inte heller gick identitetspolitiken eller gymnasieamnestin hem hos dessa väljare. Där S förlorade vann SD.

Så, har inte socialdemokraterna lärt sig något av valet 2018, eller är deras maktbegär så stort att de varken bryr sig om sin egen politik eller vad väljarna önskar sig?
Ledarredaktionen frågar sig hur det ska gå för S i valrörelsen 2022 då Löven inte bara ska vara omslagspojke åt Mp:s politik, utan även för C och L:s politik och reformer?
Hur ska de lägga upp sin valrörelse 2022?
Hur ska de förhålla dig till C och L, och hur ska alltmer suddiga och utsuddade partier vinna förtroende i en valrörelse?

För även om S fortfarande är ett rikt och stort parti så krymper deras kostym både finansiellt och personellt så är frågan hur de ska mobilisera de egna leden, de oumbärliga valarbetarna?
För med att förbjuda motionerna i kongressen så har S effektivt stänkt debatten inom partiet i frågor som migrationen och andra frågor där partiet långt ifrån eniga. Och i ett folkrörelseparti som socialdemokraterna måste frågorna förankras. Medlemmarna måste få tycka till och debattera, och principiellt viktiga frågor måste också diskuteras igenom ordentligt under en partikongress.

Det är i alla fall det som analysgruppen råder partiledningen. Men först ett ordentligt motionsförbud. Samtalsrenässansen var god dröj.
Så vad säger detta annat än att socialdemokraterna är i kris, det råder inte bara kris i väljarstöd, det råder också kris i demokratin inom partiet.
Men frågan är om partiledningen tar notis om detta eller de som det betongparti de är bara kväser alla röster som vill få till en ordentlig förändring inom partiet.
Så är talet om samtalsrenässansen bara är fagra ord från partiledningen eller de menar något med det?

https://www.expressen.se/ledare/locket-pa-inom-s-det-haller-inte-i-langden/?fbclid=IwAR2I7K4ZM8cMTehEGkK1t4Iw8mgW5y5u8A0iVQkbVpQmUdARTrBr-m1D9Ac