Tino Sanandaji: Det offentliga Sverige beter sig anmärkningsvärt likt patienter som begär psykologhjälp…

Inger Enkvist förklarar psykologin bakom faktaresistens där man förnekar problem såsom ökning av skjutningar med diverse ologiska försvarsmekanismer och påpekar att många av deras argument känns igen från terrapi av patienter i förnekelsefasen.

“Delar av Sverige är i förnekelse. Det offentliga Sverige beter sig anmärkningsvärt likt patienter som begär psykologhjälp…Trots att patienten söker hjälp tenderar hon eller han att förneka problemet eller leda över samtalet på något annat. Det är undanflykter för att inte vidta åtgärder som vi känner igen från offentlig debatt:

Förnekande. ”Det är inte så allvarligt.” ”Det fanns problem förr också.” ”Det är värre i andra länder.”

Vaghet. ”Allt är inte bra.” ”Det är inte acceptabelt”. ”Ingen speciell grupp kan utpekas.”…Självanklagelse och identifikation med dem som orsakar problemet. ”Sverige har inte gjort nog för att förhindra våldet.” ”Våldsverkarna är i själva verket offer.”

Externalisering. Ansvaret läggs på situationer som den talande inte kan påverka. ”Skjutningarna i Sverige är en följd av förhållanden i andra länder.”

Avledande manöver. I stället för att tala om skjutningarna nämner man exempelvis svårigheten att rekrytera poliser.

Flytta fokus till samtalspartnern. ”Varför vill du prata om skjutningar?” ”Är du fixerad vid säkerhet?” ”Vem vill du främja genom att tala om skjutningar?”

För att den psykologiska behandlingen ska lyckas måste patienten först acceptera en verklighetsbaserad beskrivning som sann…Delar av det offentliga Sverige verkar dock befinna sig i förnekelsestadiet, försvarsmekanismerna har inte nedmonterats, och lösningen verkar ännu avlägsen.”

Att samtalsklimatet förfallit mot emotionella ologiskheter beror på att Sverige upphöjt känslotänk över förnuft och flum över bildning. Skolan lär inte längre ut intellektualism utan uppmuntrar tvärtom till att självupptaget utrycka sina känslor, vilket givetvis fördunklar logiken. Eftersom många inte längre ställer krav på sig själva är det nödvändigt för publiken att säga till de som saboterar diskussionen på skarpen och få de att skämmas.

Tino Sanandaji

Läs krönikan här i Svd..

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: Det offentliga Sverige beter sig anmärkningsvärt likt patienter som begär psykologhjälp…

 1. Pingback: Delar av Sverige är i förnekelse « Snaphanen.dk

 2. Eric

  Ojoj..
  Vilken känsla av deja-vu från svensk politisk debatt!
  Sverige, det enda landet i Europa (sträcker mig inte längre) där verifierbara fakta betecknas som “rasism”! alt hate-speech

Kommentarer är stängda.