Anders Ygeman: Tror ingen vill investera i ny kärnkraft

| 31 mars, 2019

F+ skrev i går om ett uttalande som energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman sade angående elförsörjningen i Sverige och hur den ska säkras.
Han sade: “Jag tror ingen vill investera i ny kärnkraft, den är inte konkurrenskraftig.”
Det enda som dagens rödgröna regering verkar ha framför ögonen verkar vara sol-kraft och vind-kraft förutom en modernisering av vattenkraften.
Men jag frågar mig om det kommer att räcka med en modernisering av vattenkraften?
För en utbyggnad av vattenkraften så att den kan täcka kärnkraftsbortfallet när den kommer att försvinna kommer att kräva enorma summor, det kommer kanske också att kräva att fler av älvarna byggs ut.

För den som tror att vindkraften ska kunna ta över kärnkraftens plats blir nog besviken då de får höra att i dagens läge med 3 659 vindkraftverk så producerade de endast 17 TWh av de 159 TWh som tillverkades under 2017 som är sista året där finns siffror för. För samma tid stod vattenkraften för 64 TWh och kärnkraften för 63 TWh.
Så frågan är hur många fler vindkraftverk som kommer att behövas för att täcka kärnkraften när de enligt regeringens önskan ska läggas ner?
Och är det så konstigt att ingen vill investera i kärnkraft efter uttalanden från riksdag och regering att det varit förbjudet att forska i kärnkraft i 20 år och med sådana uttalandet som från Ygeman om att kärnkraften inte är konkurrenskraftig?

Först förbjöd svenska staten all forskning i ämnet och nu säger regeringsmedlemmar och tillika energiministern att det inte är lönsamt, det är som att lägga en blöt filt över alla som vill forska i området.
Men vad kan man då säga om vindkraften, är den konkurrensmässig kan man fråga sig, jo så länge den subventioneras kraftigt av regeringen så är den det, men vad händer om dessa subventioner tas bort?
Ja det är sådant som ingen regering har talat om och som de med säkerhet inte kommer att tala om heller då deras argument för vindkraften då skulle försvinna.

I nuläget är det endast vattenkraften som bär sina egna kostnader men om den skulle behöva byggas ut så är frågan om inte de också skulle behöva subventioneras.
Och vad kommer att hända den dagen då den rödgröna regeringen förbjuder bensin och dieseldrift av fordon i Sverige,
den dagen vi måste ladda våra bilar och lastbilar med elektricitet?
Om de säger det är elbrist nu så skulle den bristen bli så stor att Sverige stannade. För betänk att Sverige kan inte räkna med att importera el då resten av Europa kommer sitta i samma situation, de kommer också att ha elbrist.
Så vad ska Sverige då göra?

https://www.fplus.se/anders-ygeman-tror-ingen-vil…/a/kJ0bej…
https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnkraft_i_Sverige
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenkraft_i_Sverige
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraft_i_Sverige
https://www.ekonomifakta.se/…/energibalans-i-…/elproduktion/
https://digital.di.se/…/anders-ygeman-hyllar-elektrifiering…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *