Ann Heberlein: ATT SILA MYGG OCH SVÄLJA KAMELER

Igår skrev jag en text om kvinnomisshandel på Expressen Debatt. Texten föranleddes av dokumentären om Josefin Nilsson, artisten och sångerskan från Gotland som blev misshandlad av en man hon älskade, en firad dramatenskådespelare.

Jag, som i åratal debatterat frågor om fysiskt, psykiskt och sexuellt våld mot kvinnor gläds åt den stora uppmärksamheten – men blir beklämd av att fokus nästan omdelbart flyttas från problamatiken (Nästan 25 000 kvinnor misshandlas varje år av en man de har eller haft en relation till och 13 kvinnor dödas varje år av en man de har eller haft en relation till) till enskilda personer.

Ett stort samhällsproblem som drabbar alldeles för många kvinnor reduceras till en intern konflikt på Dramaten och teaterchefer jagas med blåslampa när vi istället borde tala om lagstiftning, om straff och om förebyggande åtgärder. Vi borde fundera över kvinnojourer och hjälp till de kvinnor som drabbas. Vi borde tala om männen som slår och hur vi kan hjälpa dem att inte slå.

De män jag pratat med som slagit som flickvän, sambo eller hustru är djupt ångerfulla. De skäms. De vet att deras handlingar är förkastliga och skadar både dem själv och andra. De är öppna för hjälp.

Inget av de jag nämnt ovan talar vi om. Det innebär att allt kommer att återgå till business as usual när instagramdreven anförda av Camilla Läckberg och andra livstilsfeminister klingat av, när ett antal män förstärkt sitt varumärke genom att fördöma Skådespelaren, när kvällspressen kramat sista droppen ur Skådespelaren och när Dramatenchefen tvingats avgå.

Vad blir resultatet av det? Inga bestående förbättringar för misshandlade kvinnor överhuvudtaget.

Det är samma mönster som under #metoo euforin. Minsta övertramp skulle ut i det öppna, varenda (känd) man som lagt en hand på ett lår eller tittat lite för djupt i en urringning skulle hängas ut. Samtidigt ökade våldtäkterna där ute i den vanliga världen långt ifrån kulturinstitutioner och mediehus.

Såhär drygt ett år efter metoo kan vi konstatera att våldtäkterna fortsatt att öka, att kvinnors otrygghet är ännu större och att högen av våldtäktsutredningar hos polisen växt ännu mer. Vad blev resultatet av metoo? Ett självmord. Några krossade liv. Flera stämningsansökningar. Ett större antal fällningar i PON. En bok av Alexandra Pascalidou.

Samhällsförändringar kommer inte til stånd genom att kändisar drevar och hetsar mot enskilda individer eller genom manifestationer. Samhällsförändringar kräver hårt arbete, politiska reformer, ihärdighet, envishet och mod.

Att vi aldrig lär oss.

Ann Heberlein


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Ann Heberlein: ATT SILA MYGG OCH SVÄLJA KAMELER

 1. Kjell Andersson

  Tyvärr finns det män som blir mentalt misshandlade med Ann!
  /Kjell

Kommentarer är stängda.