Kritiken mot KD: ”Låter som anti-EU-populister”. Ebba Busch Thor slår tillbaka och skriver: ”Det är väl inte så att Carl Bildt bara sett vår slogan och sedan inte läst något mer?”

| 1 april, 2019

Det har hettat till i ordkriget om EU och den sloganen som Kristdemokraterna nu kommer att gå fram med i EU-valet.
Den före detta M-ledaren och utrikesministern Carl Bildt skriver på Twitter: “Ett lagom EU? Låter som när centern en gång ville säga Nja till EU. Men vi lever i en allt skarpare värld. Och då krävs det ett skarpt EU för att vi skall klara oss.”
Han får medhåll av den avgående Jan Björklund som skriver i ett svar till Bildt: “Håller helt med @cbildt. KD låter som anti-EU-populister. Säkert populärt i många kretsar. Men inte ansvarsfullt. Vi behöver mer EU-samarbete, inte mindre. Mer än lite lagom.”

I en ordväxling mellan Bildt och Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö så hettade det till riktigt ordentligt. Där kallade Bildt, Johan Ingerö för en “okunnig SD-agitator.” Bildt menar också att en del av KD:s argumentation är ”mytbildning” och han anklagar KD för att vilja rulla tillbaka och försvaga EU-samarbetet.
Ingerö menar att det KD är emot är att mer makt flyttas till ”en medialt lågbevakad nivå med synnerligen oklart ansvarsutkrävande”. Han fortsätter med att skriva: “”Det betyder inte att vi är emot unionen eller samarbetet.”

Men det räcker inte med att Bildt håller på och argumentera för ett feodalt Europa, nu har även Björklund gett sig in i diskussionen och inte oväntat så håller han med Bildt i allt. Björklund skriver på Twitter: ”KD låter som anti-EU-populister. Säkert populärt i många kretsar. Men inte ansvarsfullt.”
På söndagskvällen så gick Ebba Busch Thor i svaromål på Bildts kritik. Detta gjorde hon genom en lista med KD:s ståndpunkter inför EU-valet som hon skrev på Twitter: ”1. Vad är ‘nja’ för något Carl Bildt
2. KD: Ja överstatlighet som rör till exempel klimat, terrorbekämpning och friare handel
3. KD: NEJ till EU superstat som ska hantera föräldraledighet och arbetstimmar. Det är inte mytbildning det är ett reellt problem redan i dag”

Hon fortsatte sedan med ytterligare ett Tweet där hon ifrågasätter om Bildt har läst partiets program: ”Det är väl inte så att Carl Bildt bara sett vår slogan och sedan inte läst något mer? Länkar till kampanjsläpp. ”EU behöver vara lagom, inte i sin vilja eller kraft att lösa problem, men i ambitionen kring vilka frågor unionen kan och bör ägna sig åt.”
När sen hon ändå var igång med att skriva så kom där ytterligare Tweets från Busch Thor. i ett tredje och fjärde Tweet skrev hon: “Rekommenderar @skyttedal s tal från helgen. #makeEUlagomagain har ett blodigt allvarligt budskap. Både @carlbildt och @bjorklundjan debatt med @JohanIngero torde bli mer konstruktiv efter ni hört talet.”

I Tweetet efter så skrev hon: “Vet att @carlbildt lätt missar stora händelser i fotbolls-Sverige och vill därför ta tillfället i akt att meddela att #allsvenskanhar haft premiär. Sirius vann sin första match. Tack för i måndags kväll. Mot friare handel och vidare! Hör av dig när du har tid för lunch?
Sara Skyttedal KD:s förstanamn till EU-parlamentet sade under KD:s kommundagar i lördags: “Framför allt handlar det här om det stora vägvalet som EU står inför där det finns både de som tycker att vi ska lämna EU-samarbetet som sprider en öppen populism och det är på frammarsch i Europa. Samtidigt har vi superstatsfederalismen som är på frammarsch och som med sin överstatsambitioner riskerar förtroendet för EU. Vi vill se ett helt annan väg framåt mot ett mer lagom EU.”

Hennes och KD:s idé är nog att låta EU ta ett eller flera steg tillbaka från de ambitioner som flera i EU-parlamentet verkar ha numera om ett förenade Europas stater.
Skyttedal säger: “Vi tror att EU måste tillbaka till det som var idén när EU grundades. Försvara freden, främja välfärden och värdena. Inte det EU som vissa kämpar för i dag som rör sig mot superstatsfederalism.”
Hon och KD är kritiska mot dem som vill ha mer beskattning och styrning av välfärdspolitiken på EU-nivå men också mot dem som verkar vilja lämna samarbetet helt, och hon pekar på att det fortfarande finns hinder på den inre marknaden. Det finns hinder för varor, människor och tjänster fritt ska kunna passera gränser som hon vill i stället fokusera på.

Busch Thor vänder sig i samma anda mot de svenska socialdemokraterna. Som hon menar låter EU blanda sig i den svenska arbetsmarknaden och lönerna där.
Hon säger: “Ska man rösta för partier som Socialdemokraterna som är beredda att låta EU lägga sig i arbetstider och svenska barnfamiljers föräldraledighet? Nej, menar vi. Om man vill värna EU så måste man också i vissa delar rädda EU från sig självt.”
Ja, vad ska man säga om detta annat än att det är ett par föredettingar som vill ha ett feodalt Europa där vi medborgare inte ska få säga till om något, där vi medborgare inte ska kunna avsätta de folkvalda.

Vill bara säga till slut, att där Adolf Hitler misslyckades med att skapa ett feodalt Europa är EU-ledningen på god väg att nu lyckas. Där är krafter inom EU-parlamentet som vill styra över allt i Europa. De vill skapa ett enat Europa under en ledare som de tillsätter. Vi medborgare ska alltså inte få ha ett ord med i laget utan bara snällt sitta och titta på medan dessa högdjur förser sig på det ena och andra viset på vår bekostnad. Jag säger bara att det är bra där finns sådana partier som vill och vågar säga ifrån innan det gått alldeles för långt, vi får vara glada för partier såsom KD och SD i detta fallet.

https://www.fplus.se/kritiken-mot-kd-later-som-an…/a/4q3vWG…
https://www.expressen.se/…/kritiken-mot-kd-later-som-anti-…/
https://nyheteridag.se/okunnig-sd-agitator-bildts-attack-m…/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
https://twitter.com/bjorklundjan/status/1112358172784803842

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •