Tino Sanandaji: Brottslighet i Sverige skulle ökat ännu mer utan alla hårt arbetande vakter och väktare

| 1 april, 2019

SVT rapporterar att antal vaktingripanden fördubblats, och dedicerar resten av sin artikel att påstå att brott inte ökar samt ifrågasätta behovet av väktare.

“Fler gripanden när vakter och väktare gör polisens jobb”

“Expert: Unga har större förakt för vakter”

”På kort tid har antalet gripanden utförda av väktare och ordningsvakter fördubblats…

Varken han eller kollegan Mikaela, 30 år, vill ha sina efternamn publicerade, av säkerhetsskäl. De upplever att klimatet i deras arbetsmiljö har hårdnat. – Det kryper ner i åldrarna och det är mer knivar, både i förorter och i city, säger Mikaela.”

Mellan 2017 och 2018 mer än fördubblades antalet gripanden som genomfördes av ordningsvakter och väktare i Sverige, från 4 985 till 10 760, enligt statistik över händelserapporter som har sammanställts av branschorganisationen Säkerhetsföretagen.

– Det är mer ordningsstörningar på allmänna platser, mer narkotikahantering, ungdomsgäng som bråkar och som kanske upplevs som otrygga. De påverkar det offentliga rummet och allmänna platser, säger Li Jansson, branschchef på Säkerhetsföretagen. – Sedan finns det en trend där butiksstölderna har blivit mer allvarliga och mer systematiska. Det är grövre brott än det varit tidigare”

SVT avfärdar ökningen med oseriösa argument “Men det går knappast att påstå att brottsligheten bland unga har fördubblats.”

Brott måste knappast fördubblas för att öka, och ingen sa att brott bara begås av unga. Anmälda brott har ökat, och ändå anmäls inte alla ingripanden och brott.

Det intressanta är vad som skulle hänt utan dessa tusentals väktare och ordningsvakter på frontlinjen.

Enligt forskning visar ökad efterfråga på brottsförebyggande åtgärder såsom väktare, larm och gated communities reflekterar högre latent brottsrisk. Kostsamma motåtgärder dämpar delvis uppgången i brott, men är i sig bevis på ökning av otrygghet. Man skulle knappst ha anställt tusentals fler vakter och låtit de patrullera på gator och torg om tryggheten ökade, den privata säkerhetsbranchen anställer nu avsevärt fler än det finns poliser.

Brottslighet i Sverige skulle ökat ännu mer utan alla hårt arbetande vakter och väktare som dagligen utsätter sig för fara i en otacksam, oglamorös arbete till inte speciellt hög lön. Det minsta de kan begära är uppskattning, inte drev från vänstern och media som heller skuldbelägger väktare än de kriminella.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •