Johan Westerholm: ARBETARKLASSAPPROPIERING

| 6 april, 2019

“Ser med visst nöje hur företrädare för olika borgerliga partier nu tävlar i arbetarklassappropiering som en reaktion på SVT dokumentär om Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna.

Det är nästan patetiskt att se hur de borgerliga partierna återupprepar socialdemokraternas misstag – att hela tiden förhålla sig till Sverigedemokraterna istället för att framhålla vad de själva står och kommer från. Att ett porträtt i SVT nu fått sådana effekter är egentligenbara tragiskt att se.

Denna tävlan i hur enkla förhållanden den enskilde kommer ur är nämligen ingenting nytt. Framför allt inom socialdemokratin är den mycket vanlig.

Oräkneliga är de partimöten jag varit med på när partikamrater, vid presentationsrundan, försöker bräcka varandra i hur länge de varit socialdemokrater i respektive familj och hur enkla förhållanden de är uppvuxna i.

Rekordet i denna ädla ordlek har dock Allan Larsson och den numera (på tok för tidigt) avlidne Odd Engström i Socialdemokraterna.

Allan Larsson var finansminister åren 1990-1991 och efter det generaldirektör i EU- komissionen , Odd Engström biträdande finansminister 1988-1990, tillförordnad finansminister 1990 och vice statsminister 1990-1991. Två tämligen framgångsrika socialdemokrater, erkänt skickliga statsmän som inte i egentlig mening borde haft något behov av att tävla i denna gren.

De hade tagit sig fram på något så unikt som egen kompetens.

Vid en middag tävlade dessa två i vem som hade växt upp under svårast förhållanden och störst armod.

Jag vill minnas, så som historien återgivits mig, att Odd Engström gick vinnande ur denna replikväxling när han sade:

“Mitt hem var så fattigt och eländigt att vi hade stampat jordgolv även på övervåningen”.

Som sagt, lite roligt är det att se hur borgerligheten tävlar i vem som har den enklaste bakgrunden.

Och vem eller vilka i borgerligheten som till slut dödar diskussionen likt Odd Engström återstår att se.

Har en känsla av att borgerligheten tjänar mer på att arbeta fram en genomförbar politik istället för att försöka sig på arbetarklassappropiering. En appropriering som är en reaktion på SVT porträtt av en enskild Sverigedemokratisk politiker.

Tragiskt är det i alla fall.

Sverige skulle tjäna på ett fokus på den egna politiken, inte hur mycket arbetarklass enskilda är. Det gäller såväl borgerliga som socialdemokrater.

Det är iaf min övertygelse.”

Johan Westerholm, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: