Norden har “störande höga våldtäktsnivåer” enligt rapport från Amnesty International

| 6 april, 2019

Amnesty International har lagt fram en fördömande rapport där man visar att de fyra nordiska länderna (Danmark, Finland, Norge och Sverige) fortfarande har “störande höga våldtäktsnivåer” trots jämställdhetsinitiativ.

“Bristfällig lagstiftning och utbredda myter och könsstereotyper” förtäljer den alarmerande rapporten, “Time for Change: Justice for Rape Survivors” i Norden, “endemisk straffrihet för våldtäktsmän över hela regionen.”

Lagar i Finland, Norge och Danmark definierar inte våldtäkt på grundval av bristande samtycke, i enlighet med överenskommelsen i Istanbulkonventionen. Men fokuserar i stället på fysiskt våld, hot, tvång eller berusning.

Amnesty menar att detta är ett problem till följd av “ofrivillig förlamning” eller “frysning”, vilket är en välkänd fysiologisk och psykologisk reaktion hos offer vid sexuella övergrepp. Därför omfattas inte ett stort antal sexuella övergrepp i de nordiska ländernas juridiska definition våldtäkt eller sexuella övergrepp och det är därför svårt att åtala.

“Det är en paradox att nordiska länder, som har lagar för jämställdhet, har så chockerande höga våldtäktsnivåer”, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Amnesti hävdar att straffrättsliga system i de nordiska länderna “ignorerar, förnekar och tystar ned” sexuellt våld mot kvinnor.

Finland rapporterar ungefär 50 000 fall av sexuella övergrepp om året, men år 2017 varav endast 209 ledde till fälande domar.

I Norge är offren ovilliga att rapportera våldtäkt/sexuella övergrepp på grund av rådande könsstereotyper, attityder till kön och en lång och utdragen rättslig process som ibland kan ta upp till två år att gå till prövning.

Sverige introducerade t.ex. samtyckeslagen 2018. Brister i rättsliga, rättsmedicinska och undersökningsmetoder samt brist på enhetlighet i förhållningssättet till utredning och åtal leder dock till att endast sex procent av fall som involverade vuxna sexuella övergrepp resulterade i åtal i 2017.

I Danmark under 2017 inrapporterades 890 våldtäkter till polisen men endast 535 ledde till åtal med endast 94 fällande domar.

Med just den här meningen träffar Amnesty mitt i prick: “Amnesty hävdar att straffrättsliga system i de nordiska länderna “ignorerar, förnekar och tystar ned” sexuellt våld mot kvinnor.”

Var är alla feminsitiska organisationer, feministiska partier, #metoo och andra hashtag-grupper? Jag vet var dom är någonstans. De kryper in i sina vrår och sitter knäpptysta. De kan inte göra annat då 90 % av våldtäkterna och de sexuella övergreppen begås av invandrare – företrädesvis muslimer.  

Man offrar hellre sina medsystrar till förmån för invandrande våldtäktsmaskiner. Nu får man inte skriva så så jag ändrar till våldtäktsmän.

Text: Jan-Ove Malmgren
Källa: https://www.rt.com/news/455573-nordic-countries-rape-amnesty
Bild: © Pexels / Kat Jayne