Afghaner som fått stanna för gymnasiestudier, men som begår brott istället.

| 10 april, 2019

Hur står det till med bedömning av vilka som får uppehållstillstånd med gymnasielagen som referens?
För inte var det väl inte partiernas (de som införde den lagen) mening att de skulle ge denna möjlighet att få stanna till kriminella, till tungt narkotikaberoende personer?
Men så var det när den nu dömda Reza Houseini fick stanna. Han kom som ensamkommande 2015, men inte från sitt hemland utan från Iran där han och hans familj bott i många år. Hans asylansökan avslogs men genom att han inkom med skrivelser om verkställighetshinder så fick han processen att dra ut på tiden och 2017 fick han stanna med hjälp av gymnasielagen. Han och en fortsatt oidentifierad gärningsman rånade en Kinesisk turist som nyss kommit till Sverige från Tyskland. Den kinesiska turisten tog en kvällspromenad efter middagen, han ville ta några nattbilder av Stockholms stadshus när han såg ett par unga män som han antog var andra turister som var ute på kvällen.

När den kinesiska turisten var på väg tillbaka till sitt boende möter han dem. Innan han visste ordet av hade den ena kommit upp bakifrån och tagit strypgrepp på honom, samtidigt som han håller i en kniv. Den andra gärningsmannen slår honom flera gånger i bröstet samtidigt som han skriker ”pengar, pengar, pengar.”
Detta gör den andra gärningsmannen också efter den kinesiska turisten givit dem allt han hade med sig; pengar, telefon och kamera. När sen turisten efteråt faller ner på marken så känner han en skarp smärta i skinkan. Han tror själv att han fallit på en skarp sten, men det visar sig senare att han blivit knivskuren. Reza Houseini kunde gripas strax efteråt och kunde genom både identifiering och genom att han lämnat blodspår på rånoffrets kläder eftersom han skurit sig under rånet.

Reza Houseini blev nu dömd till tre års fängelse och tio års utvisning för brottet. Han var också ställd inför rätta för ytterligare ett grovt rån. Den gången med två andra afghaner. Det gången var det vid Thoridsplan i oktober, där en senegalesisk knarkhandlare blev rånad och knivhuggen.
Övervakningsbilder och vittnen har redan klargjort att trion befunnit sig på platsen. Det är också klarlagt att trion träffat den senegalesiske knarklangaren, men tingsrätten bedömer ändå att det inte är ställt utom rimligt tvivel att den nu dömda afghanen och hans kumpaner är skyldiga till brottet. Den dömda erkänner att han sökt upp senegalesen för att köpa heroin men nekar till att ha rånat och knivhuggit honom.
Houseini skyller det missbruk han har nu på asylprocessen, och på avslagen på hans asylansökan. Han benar också att han är fri från begäran av rökheroin nu och klarar sig på suboxone som han får utskrivit.
En av de andra som var åtalade för rånet mot senegalesen, döms för två fall av stöld samt narkotikabrott till skyddstillsyn.

Detta straffet är inte hårt nog för att utvisningsbegäran av mannen skulle gillas. Denne person kom till Sverige som ensamkommande 2011 och fick permanent uppehållstillstånd samma år. Detta trots det inte ansågs att han hade skyddsskäl.
Detta är bara en av de otal berättelser om vad denna så kallade gymnasielagen har åstadkommit. Nyheter Idag har också skrivit om flera andra brottsmisstänkta som har fått uppehållstillstånd med samma lag. En av dem är Abdul Jurat som dömts i Jönköpings tingsrätt för att ha misshandlat och våldtagit sin fru. Han dömdes också för olaga hot mot henne. De ska alltså vara så unga så de ska gå på gymnasiet men många är alltså så gamla att de är gifta. De är alltså i själva verket vuxna män, och inte ungdomar.

Även SVT har rapporterat om dessa afghaner. De rapporterade från Uppsala där kriminella gäng rekryterar dem till att sälja narkotika på gatorna där dessa afghaner också lever. De går alltså inte i de gymnasieskolor dör de ska gå. Så deras uppehållstillstånd borde alltså inte vara giltiga. Men tack vare Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet så får de härja i vårt samhälle utan större risker att åka fast. De får råna, misshandla, våldtaga och sälja narkotika med hjälp av en lag dom fyra av riksdagens partiet fick igenom med liten marginal.
Så frågan är nu om politikernas som bestämde om denna lagen förstod vad de ställde till med eller om de bara gick på de högljudda protesterna från vänsteranhängare och afghaner som demonstrerade i Stockholm?

https://nyheteridag.se/…/fick-stanna-for-gymnasiestudier-ut…
https://nyheteridag.se/gymnasieafghanen-abdul-jurat-valdto…/
https://nyheteridag.se/fick-uppehallstillstand-for-gymnasi…/