Detta är djupt obehagligt, att hotas av en slags talesperson för “nationalisterna”.

| 10 april, 2019

Det hävdas att jag spridit falska rykten om en person (återupprepar inte personens namn igen) och att jag ska ge “fan i de nationella”. Mitt arbete handlar om att ena allt AfS, NMR, Myntorgsaktvisterna, KJ, populisterna.”

Om jag inte offentligt ber om ursäkt är “det svinhugg som gäller”. I min värld går man inte på de nationella och splittrar kampen. det är förräderi”, fortsätter den här personen. Efter upprepade obehagligheter avslutas konversationen (för denna dag) med “du och din man räknas inte som nationella framöver”.

Om det senare säger vi bara tack! Vi har aldrig räknat oss tillhörande de nationella, ej heller något vi någonsin skulle önska att ingå i.

Individer som talar om nationalism och förräderi på det sätt som den här individen gör är mycket olustigt. Delar av den migrationskritiska och politiskt kritiska högern tycks fullständigt vara på väg att spåra ur. När man ger sig på mig därför att jag skriver om nyhet som har ett nyhetsvärde, och som jag dessutom tar mig tid till att förklara varför jag gör det, börjar jag förstå att det finns så många olika krafter i görningen som jag alltid på ett eller annat sätt kommer tvingas att förhålla mig till.

Jag vill problematisera migration och svensk politik utifrån fakta, vårt lands kapacitet och kvinnors trygghet i Sverige. Och det vill jag göra utan att behöva antingen förhålla mig till de extremas villkor eller krav: att enas under en nationalism som känns väldigt obehaglig. De som pratar om att politiskt oliktänkande ska avrättas, eller att SD är förrädare, eller en sverigerörelse som aldrig definieras mer än som en rörelse som manar upp till kamp.

Det står alla fritt att ha en åsikt, välja bort eller välja in, kritisera eller hylla dem med annan åsikt men att hota, det är helt enkelt bara fel. Man måste verkligen inte gilla allt det jag skriver eller delar men man kan åtminstone försöka förstår att jag liksom alla andra har rätt till min egen åsikt.

Jag skulle aldrig hota någon, inte ens en person som uppenbart tillhör en nationalistisk rörelse jag inte uppskattar.

Tyvärr har det blivit allt vanligare de sista åren och det är i grunden ett demokratiproblem. Att andra människor vill tysta dem som de inte håller med eller uppskattar. Det drabbar inte bara mig utan alla som skriver om svensk politik idag. Man behöver inte ens skriva om något kontroversiellt. Det räcker med att skriva en krönika om demonstrationer.

Förra året hängdes jag ut som högerextrem av vänstern därför att jag tidigare varit aktiv inom SD, ett parti som jag av olika anledningar lämnade för några år sedan ( det betyder inte att jag är emot SD, tvärtom. De behövs verkligen i svensk politik). Idag hängs jag ut som förrädare därför att någon påstår att jag är SD. För att reda ut det här en gång för alla. Jag bestämde mig för att göra mig politiskt oberoende för flera år sedan. Det var ett val som växte fram ju mer jag skrev om svensk politik.

Att denne person också igår och idag hotat och trakasserat min make Henrik är helt oförlåtligt. Faktiskt väldigt elakt. Ni som känner Henrik vet var han står. Han om någon har fått betala ett väldigt högt pris i kampen om vår yttrandefrihet.

Både jag och Henrik kämpar för att svensk politik ska nyktra till och för att vänstervridningen ska upphöra. Men vi vill göra det utan att kladdas samman med någon specifik rörelse eller politiskt parti.

Avslutningsvis, det är inte så konstigt att människor är rädda för att yttra sig eller för att exempelvis samlas och gå på en demonstration. Antingen kommer man anklagas för att vara högerextrem av vänstern, eller för att vara förrädare av de högerextrema. Hur man vrider och vänder på det här så tvingas vi, de alldeles vanliga människorna bort.

För den oinsatte finns den text jag skrev som jag och Henrik nu hotas för här:

https://projektsanning.com/…/lamna-inte-walkover-till-extr…/…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp