Jenny Sonesson: SLUTA ANVÄND KONSERVATISM SOM ETT SKÄLLSORD

| 10 april, 2019

Liberalismen är större än Liberalerna och konservatismen är mer än Victor Orbáns Ungern. Liberalism och konservatism skiljer sig åt men har också beröringspunkter. Istället för att demonisera konservatismen bör liberaler bejaka vad de båda traditionerna har gemensamt skriver jag i senaste numret av Axess.

Den liberala nationalismen har tappats bort i svensk debatt. John Stuart Mill betraktas som en tidig företrädare för denna idétradition. Liberal nationalism står i skarp kontrast till liberal universalism och har på många sätt mer gemensamt med konservatism. Enligt liberala nationalister måste vi erkänna att liberalismens universella ideal om jämlikhet och frihet i första hand har förverkligats i avgränsade politiska enheter. På dessa grunder rättfärdigar liberala nationalister att stater har rätt att begränsa invandring och villkora möjligheten till medborgarskap. Tyvärr förstår allt för många av dagens liberalpartister inte detta samband.

Istället för att svartmåla nationalismen borde Liberalerna lägga sig vinn om att fylla begreppet med ett eget innehåll och utgöra ett alternativ till de politiska krafter som de påstår sig vilja bekämpa. Nu lämnar de istället walkover och ett fält för motståndarna att marschera rakt in i, i både Sverige och Europa.

Sverige behöver ett socialliberalt parti som vågar erkänna och bejaka sina konservativa rötter för att värna välfärden och Europeiska unionen. En pragmatisk liberalism som vågar se verkligheten som den är och som strävar efter att liberala segrar i samhällsbygget överlever till kommande generation.

Jenny Sonesson

Läs artikeln i Axess här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: