Regeringen tvingas rösta nej om upphovsrätten i i EU:s ministerråd.

| 12 april, 2019

Regeringen måste nu gå emot sitt eget förslag om upphovsrätten när det ska röstas om detta i EU:s ministerråd.
Tomas Tobé är nöjd med utfallet i EU-nämnden och säger: ” Moderaterna är väldigt nöjda att vi nu har samlat en så kraftfull majoritet mot det här förslaget. Det är viktigt så att vi inte får en dålig reglering av internet.”
Ludwig Aspling SD säger: “Det här förslaget är inte särskilt välbalanserat och riskerar att få ganska stora konsekvenser för den fria åsiktsbildningen på internet vilket är extremt viktigt för den svenska demokratin i dag.”

En som var mindre glad över EU-nämndens beslut var Morgan Johansson som sade: “Jag har inte varit med om det tidigare. På det här sättet så sviker man 150 000 kulturarbetare i Sverige och sviker också de kreativa näringarna, vi riskerar också att förlora det svenska licenssystemet.”
Han fortsatte med: “Det här är ju regeringens förslag som låg på bordet, att vi skulle säga ja, och så har Miljöpartiet här i riksdagen valt att säga nej.”

Om det hela säger Miljöpartiets näringspolitiske talesperson Lorentz Tovatt: “Vi går till val på olika ståndpunkter i den här frågan och då är det rimligt att regeringen lägger fram en linje men röstar som två olika partier.”
Morgan Johansson tror dock inte att att Sveriges svängning kommer att få några större konsekvenser vad gäller direktivets framtid.
Han säger: “Det finns en stor majoritet för det här direktivet som vi bedömer det, så det kommer med mycket stor sannolikhet att gå igenom ändå.”

Tomas Tobé tror dock att om inte nu så på sikt kommer det bli en förändring i direktivet.
Han säger: “Det här är ett första viktigt steg. Jag noterar också att tidigare ja-landet Tyskland talar om att man nu vill garantera att man inte får det här uppladdningsfiltret, så det börjar ju söndras innan det ens är beslutat. Dessutom kommer det ju ett EU-parlamentsval snart.”
Och Tobé har så rätt i att EU-valet kan ställa till det ordentligt för dessa jasägare, och om Tyskland nu börjar ändra uppfattning i frågan så är det stora chanser att det försöket om censur som nu EU vill införa bara blir just ett försök och inget annat.

https://www.svt.se/…/regeringen-tvingas-svanga-om-upphovsra…
https://www.svt.se/…/mp-rostar-emot-egna-regeringen-om-upph…