Tre mord i Sätra på två dagar

| 13 april, 2019

Sverige blir bara säkrare och tryggare för var dag som går, Eller?
Tre stycken mord i Sätra på två dagar.
Vad är det som händer i Sverige numera?
Det hela började med att polisen i torsdags fick in ett larm vid 16,30-tiden att en privatperson hittat två livlösa kroppar i ett källarutrymme i ett lägenhetshus i Sätra i södra Stockholm. I ett låst källarutrymme hittades två unga män sittande på golvet, med ryggen mot väggen med utsträckta ben.
Enligt polisen hade tonåringarna varit döda flera timmar.

De unga männen hade skjutits med flera skott i överkroppen, varav flera skott i huvudena. Det var alltså en ren avrättning av dessa ungdomar. På fredagen meddelar polisen att de båda ungdomarna är en 18-åring och en 20-åring, båda med koppling till Sätra. Ingen av dem hade varit dömda för någon grövre brottslighet men enligt uppgifter rör de sig i en umgängeskrets med människor kopplade till det kriminella nätverket i Bredäng. Och nu två dagar efteråt så larmas polisen vid 4-tiden på morgonen än en gång till Sätra.

Boende i ett flerfamiljshus vaknade av skottlossning och larmade. När polisen kom till platsen hittar de en 24-åring med svåra skottskador. Mannen hittades inomhus och fördes till sjukhus där han senare avled.
Vid 8-tiden på lördagsmorgonen meddelar polisen att de gripit två män skäligen misstänkta för försök till mord. Vid 13-tiden kom ytterligare ett meddelande från polisen och det var att de två som gripits nu är anhållna och att brottsrubriceringen ändrats till mord. Enligt uppgifter ska en bil försvunnit från brottsplatsen i hög fart efter skottlossningen.

Polisen säger också att under undersökningen i Sätra så har de hittat en brinnande bil. I bilen ska de även funnit en Kalasjnikov. om bilen har något med den senaste skjutningen vill inte polisen säga. Men vid 12-tiden gjorde de en teknisk undersökning i området där bilen påträffats.
Polisen håller även på att undersöka om torsdagens skjutningar och nattens skjutning har någon koppling till varandra. Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm vill inte spekulera i vad som ligger bakom de senaste dagarnas mord i Sätra.

Men han säger: “Vi ser i forskning att gängskjutningarna går i vågor beroende på hur konflikter ser ut och tyvärr ser det ut att vara en våg just nu. Det är extremt viktigt för oss att hålla stor närvaro i området nu men också att frihetsberöva centrala individer, att få in dem innan något mer händer.”
Han är försiktig med att dra slutsatser men säger att sedan 2013 har det pågått en blodig konflikt mellan grupperingar i Östberga och i Bredäng. De så kallade Östberganätverket och Bredängsnätverkt. Om dessa skjutningar har något med grupperna att göra vill Appelgren inte spekulera i.

Han menar att det lika snart kan handla om inre stridigheter i någon av grupperna.
Han säger: “Den här typen av skjutningar kan handla om en hämndaktion mellan grupperingar, men det kan också röra sig om en intern maktstrid. Det kan handla om att hämnas men också om att inte bli mördad först..”
Men oavsett om det är en inre stridighet eller om det handlar om något av de namngivna gängen som strider mot varandra så är riskerna att det kan bli en blodig vår och sommar.

https://www.expressen.se/…/offren-satt-lutade-mot-vaggen-…/…
https://www.svt.se/…/forsok-till-mord-i-stockholm-skottloss…
https://www.expressen.se/…/man-skjuten-i-stockholm-stort-…/…
https://www.svt.se/…/gangexpert-borjan-pa-ny-vag-av-skjutni…