Afrikansk knarksmugglare slipper utvisning tack vare sexuell läggning

| 14 april, 2019

När jag läste denna artikeln så ställer jag mig ett antal frågor angående det svenska rättssystemet.
Jag frågar mig om rättsväsendet ska ta hänsyn till sexuell läggning när de ska utdöma straffsatser?
För i fallet med den 33-åriga mannen från Nigeria som dömdes för knarksmuggling så har de gjort det. Han dömdes till fängelse för grov narkotikasmuggling till fem års fängelse. Men domstolen gick inte på åklagarens yrkan om utvisning av mannen trots att han hade flyktingstatus i Italien dit han flytt på grund av sin homosexualitet då det är olagligt i hans hemland Nigeria.

Men kan då inte domstolen utvisa mannen till Italien?
För Homosexualitet är inte olagligt där. Nä istället så gör tingsrätten en annan bedömning och låter mannen stanna i Sverige, trots att han smugglat in 400 gram heroin och 429,6 gram kokain i 86 kapslar som han svalt.
Mannens försvarsadvokat uppgav under rättegången att riskerar förföljelse om han skickas tillbaka till Nigeria, ett land där homosexuell aktivitet i vissa delstater straffas med döden. Men det borde inte lägga hinder i vägen för utvisning till det land han har uppehållstillstånd i, alltså Italien. Men så långt verkar inte tingsrätten eller åklagaren tänkt på.

Utan nu gick tingsrätten på försvarets linje och ogillade åklagarens begäran om utvisning.
Så man frågar sig vad detta ger för signaler utomlands?
Ger inte detta signaler om att de med avvikande sexuell läggning slipper utvisning ifall de tas för narkotikasmuggling?
Så det skulle inte förvåna mig det minsta om fler homosexuella män eller kvinnor nere från Afrika kommer att försöka köra med samma snyfthistoria bara för att slippa bli utvisade till sina hemländer efter grova brott av det ena eller det andra slaget. Så nu får vi bara hoppas att åklagaren överklagar domen så att inte detta blir en normgivande dom.

https://nyheteridag.se/plus/afrikansk-knarksmugglare-slipper-utvisning-tack-vare-sexuell-laggning/