EU:s ministerråd röstade ja till den omstridda upphovsrättsdirektivet

| 15 april, 2019

Nu har ministerrådet röstat för det omstridda upphovsrättsdirektivet. Röstsiffrorna blev 19 – 6 för denna lag som kommer att sätta punkt för delning av bilder, musik, tidningsartiklar och en massa annat på de sociala nätverken.
De länder som röstade nej till direktivet var förutom Sverige, också Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen och Finland. Tre länder lade ner sina röster, dessa var Belgien, Estland och Slovenien, men de övriga länderna var alltså villiga att genomföra denna början till censur, början till ett totalitärt samhälle.

Morgan Johansson som var så sur efter att EU-nämnden i fredags röstade nej till direktivet, skriver nu glatt på Twitter: “Som väntat antogs upphovsrättsdirektivet med stor majoritet. Därmed ökar möjligheterna avsevärt för musiker, författare, fotografer, konstnärer och andra upphovsrättsinnehavare att få rimligt betalt för sitt arbete.”
Men kommer dessa att få mer betalt om deras musik, verk, foton eller annat inte delas längre?
En som nu menar att de gått för långt nu är Tomas Tobé som säger: “Socialdemokraterna borde skämmas för att man har varit med och bidragit till det här. Det är dåligt för alla människors användande av internet och jag tror att det kommer komma starka reaktioner.”

Han hoppas det går att ”begränsa skadan” vid implementeringen i Sverige.
Han säger: “Sedan hoppas jag också att vi ska kunna samla en ny majoritet i Europaparlamentet som kan tvinga fram en ny process kring ett sådant här direktiv. EU:s befolkning kommer att ta ställning och jag tror att det finns ett väldigt lågt stöd för att reglera internet på det här sättet. Vi får se vilka initiativ som tas efter valet, men jag kommer att stå upp för ett fritt internet.”

Tyskland som velat i frågan och där den ena regeringsparten stretat emot röstade ja men med ett protokolltillägg för att godkänna direktivet. Det var att Tyskland vill säkerställa att direktivet inte ska leda till ”censur” och uppladdningsfilter. Tyskland betonade särskilt hur viktigt det därför blir att få till avtal med de största sociala medierna, så att dessa kan fortsätta tillåta spridning och inte behöver filtrera material från att synas.
Den tyske ministern sade: “Om det innebär en begränsning av yttrandefriheten, då kommer Tyskland reagera och se till att man korrigerar.”

Många kritiska röster har redan hörts på Twitter sedan Morgan Johanssons tweet, här följer några: Emanuel Karlsten; Jag kan knappt tro mina ögon? En svensk minister som, till en part i målet, beklagar att 72 procent av Sveriges riksdag föll undan för ”nätjättarnas lobbyverksamhet”?
Är det här sättet regeringen argumenterar på?
Vad händer?
Lars Wilderäng; Hej Morgan. Hur exakt gör detta att jag som författare tjänar rimligt med pengar? Förklara, tack.
Fredrik Strömberg; Men stort grattis då, Facebook, Google, Spotify och Apple. Då har EU klubbat igenom de konkurrenshämmande direktiv som kommer ge er ännu mer förhandlingskraft gentemot upphovsrättsinnehavare.
Och grattis till alla publicister som nu kan få leka med elden på riktigt.
Kul!

Aron Flam; Tack Morgan, men min affärsmodell är att skriva om bl.a. andras rapportering vilket innebär en hel del citat, i både text, ljud och bild (rörlig såväl som skärmdumpad och collage som det nedan) så du har just dödat min verksamhet. Utöver internet. Och EUs digitala konkurrenskraft pic.twitter.com/pkO1wIBG9w
Och detta är bara början, jag kan tänka mig att inom några dagar kommer det att skrivas mycket om detta upphovsrättsdirektiv och det kommer nog inte att vara allt för vackra ord till dem som med sådan entusiasm röstat för det första steget till en censurlag som kommer att ta död på all politisk diskussion på de sociala medierna.

https://www.svt.se/kultur/eu-s-upphovsrattsdirektiv-klubbat…
https://www.expressen.se/…/slutligt-ja-till-nya-upphovsra…/…
https://nyheteridag.se/sverige-rostade-nej-men-upphovsratt…/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *