ISLAM. Sluta vara så rädda!

Madeleine, Lars och Gudrun. Bild privat.

Lars Vilks (Wilks) trodde, för vilken gång i ordningen vet jag inte, att den planerade utställningen i Stockholm i slutet av maj, faktiskt denna gång skulle bli av. Materialet som skulle ställas ut var helt okontroversiellt, porträtt från konstvärlden, personer som Vilks tidigare mött.

Utställningen var planerad under en veckohelg, bevakningen som alltid följer med Vilks var naturligtvis förstärkt, kanske mest för att trygga andra. Men i vanlig ordning avbokas en planerad utställning därför att någon känner ”skräck och ängslighet”.

Betänk detta. Varje gång ett terrordåd inträffat har våra medier och vår kulturelit farit ut i media och uttalat sig: de säger att hat, våld och misstänksamhet föder hat, våld och misstänksamhet. Att det bästa sättet att möta terrorattacker mot demokratin och öppenheten är att fortsätta vara öppen. Var inte rädda, ungefär. Eller lev som vanligt.

De har haft långa förklaringar om att vi inte kan låta ondskan splittra samhället, då bygger vi både psykiska och fysiska murar. Vi måste helt enkelt orka tänka att svaret på hatet är mer öppenhet, mer oliktänkande, mer kraft för att stå upp för vår frihet, mer orka att våga visa att vi står upp för en värld där IS inte hotar hela vår existens. Allra helst ska allt detta manifesteras i en slags kärleksdemonstration där man unisont gör handhjärtan och kramas. Men aldrig att detta sker när det plötsligt handlar om att stå upp för någon som i akt och mening inte bara visat hur sårbart vårt fria samhälle är utan också att vår yttrandefrihet sällan gäller, aldrig.

Om dessa som tror att det räcker med handhjärtan och att stå där och mysa med sin kärlek och hålla sig till det, har jag bara en sak att säga, sluta upp ljuga om att ni står upp för det fria samhället. Ni borde ge er själv en örfil och säga: ”Nu måste jag skärpa mig! Nu ser vi till att våga det här!”

Jag håller med Vilks när han skriver: ”Nu tycker jag att någon enda utställare borde kunna ta sig samman och se till att dessa ständiga löfte-och-stopp ersätts av att bryta rädslans is.”

Dessutom, till er som ”känner” en rädsla så fort Vilks kommer på tal, låt mig påminna er om vilka hycklare ni är och hur er rädsla inte bara begränsar er utan också vårt öppna samhälle.

Att traska runt i komfortzonen gör ert liv till en enda lång tråkig rutin. Ni gör samma bekväma saker, handhjärtan när ni kan förutse resultaten. Om ni för en gångs skull vågade ta ett rejält kliv utanför er bekväma zon möter de rädslor och den ängslighet ni känner så fort Lars Vilks kommer så finns möjligheten för er att visa att ni faktiskt står upp för de värden ni påstår, och att ni gör det fullt ut.

Här är en läskig sanning: Att avboka och undvika Lars Vilks bekräftar bara att ni låter den rädsla ni säger att ingen öppet ska visa styra era handlingar. De som vill tysta det öppna samhället vinner och ni förlorar. Varje gång.

https://www.vilks.net/2019/04/13/2770-repris-repris/…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *