Ann Heberlein: STILLA VECKAN

| 16 april, 2019

Ännu en gång slås jag av hur avgrundsdjupt okunniga och obildade människor i den svenska offentligheten är när det handlar om religion i allmänhet och kristendom i synnerhet. De dumheter och rena felaktigheter jag hört sedan Notre Dame började brinna är rent häpnadsväckande.

Kristendom är en religion som gestaltas i framförallt tre stora traditioner: Den katolska kyrkan, den protestantiska kyrkan och den ortodoxa. Vi delar samma heliga skrift, samma trosbekännelse och samma historia men skiljer oss åt i synen på sakrament, bibeltolkning och ämbete.

Notre Dame är mycket riktigt en katolsk katedral, men en kristen helgedom som vördas av alla kristna.
Den vecka vi befinner oss i nu, kallas för Stilla veckan och inleds med Palmsöndagen, fortsätter med Blåmåndag, Vita tisdagen, Dymmelonsdag och Skärtorsdag. Stilla veckan kulminerar med Långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk och firas till minne av Jesu sista dagar i livet, hans lidande, korsfästelse, död och uppståndelse.

För oss som är kristna är det en vecka av bön, reflektion och förberedelse. Vi rekapitulerar passionsberättelsen och följer Jesu sista dagar i dagliga andakter. Kyrkan är naken och stämningen dämpad.

Först då Jesu uppstått och övervunnit döden firar vi, och det vi firar är livet seger över döden och att Jesus genom sin död befriat oss från all synd.

Stilla veckan är alltså inte ett katolskt fenomen utan ett kristet. Påsken är inte den största katolska högtiden utan den största kristna högtiden.

Efter denna lilla folkbildande insats drar jag mig tillbaka. Gud vare med er denna Stilla vecka.

Ann Heberlein


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

1 En tanke på “Ann Heberlein: STILLA VECKAN

  1. Lennart Hallberg

    Tack, Ann Heberlein. Det behövs mycket folkbildning år 2019.

Kommentarer är stängda.