Tino Sanandaji: Sverige har tvärtemot de senaste årens halleluja-narrativ haft medioker produktivitetsutveckling

| 18 april, 2019

I måndags varnade en uppmärksammad analys att kronan är svagare än någonsin historiskt och passerat bottenrekordet från finanskrisen. Veckans Affärer ”Fallet i kronan liknar det man ser i länder där en statskupp har ägt rum, men kronan kan försvagas ytterligare. Det skriver Nordeas chefsstrateg Henrik Unell…För ett par veckor sedan nådde kronan sin lägsta nivå någonsin”

Botten var dock inte nådd. Dagens Industri idag: ”Kronan försvagas efter oväntat hög arbetslöshet i mars”.

Marknaden är inte alltid rationell, och man ska vara försiktig med att övertolka dess svängningar, men fallet börjar nu bli oroväckande. Bloomberg kallar nu kronan “The world’s worst-performing major currency”.

Det är lätt att skylla på riksbanken, men de sitter i en svår sits, och i den mån kronan temporärt faller då Sverige har en mer expansiv penningpolitik än andra länder är det inte så farligt.

Ett mer illavarslande tecken är dock om kronans devalvering delvis handlar om att omvärlden devalverar Sverige som land. Sverige har tvärtemot de senaste årens halleluja-narrativ haft medioker produktivitetsutveckling, och det oväntad kraftiga fall som förvånar riksbanken kan handla om att vissa investerare förväntar sig att svenska ekonomin snart kan hamna i en kris.

En svag valuta kan temporärt dopa exporten, men har även negativa effekter. Bortsett från att hushållens köpkraft urholkas blir landets storföretag billiga att köpa upp av utländet. Svag valuta minskar också manöverutrymmet och sätter Sverige i ett skruvstäd att hantera en kommande lågkonjunktur.

Som vanligt ska vi inte förvänta oss probleminsikt och krisbredskap utan ursäkter, bortförklaringar, bäbyspråk om hur fantastiskt allt går samt försök att skylla ekonomin på våra äldre.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •