Tino Sanandaji: Hur många kommuner måste fördärvas innan folk en gång för alla fattar…

| 19 april, 2019

Invandringen tär på välfärden både på kort och lång sikt, men effekten blir tydlig först när gruppen växer. I stället för att lära sig från Malmös öde upprepades samma misstag i mindre kommuner, med samma följder. Nya Wermlands tidning skriver om Filipstad, ett rött fäste där S brukade få 50 procent och som naivt lät sig luras av bluffen att invandring var en lönsam framtidsindustri som skulle rädda glesbygden:

”Majoriteten av Värmlands kommuner sparar in på verksamheten för att klara sin ekonomi. Utflyttning och immigrationen håller på att urholka småkommunernas ekonomi. Politiska beslut förvärrar situationen. Många kommuner dras med dålig ekonomi. 11 av Värmlands 16 kommuner har introducerat sparkrav, enligt NWT (15/4). Den primära anledningen till de ekonomiska problemen varierar men de två största skälen är flyktingmottagandet och utflyttningen av människor i arbetsför ålder…

Filipstads ekonomiska och demografiska problem har länge rapporterats om i värmländska media men efter ett reportage i tidningen Fokus (12/4) börjar situationen få nationell uppmärksamhet. Bland annat Anna Dahlberg på Expressen (13/4) har skrivit om situationen i Filipstad. 2 300 av Filipstads 10 800 invånare har utomeuropeisk bakgrund och i denna grupp saknar 80 procent arbete. Statens löfte om ersättning drogs in och att komma i arbete som nyanländ visade sig svårare än vad många drömde om. Nu är kommunen i princip i konkurs…

Såväl Arbetsförmedlings generaldirektör som den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) fortsätter att sprida myten om immigrationen som lösningen på Sveriges åldrande befolkning. Den generösa migrationspolitiken har snarare förvärrat demografins problem och kommunernas ekonomiska situation. Regeringen behöver inse politikens effekt på kommunerna. Löften om riktade bidrag till partiernas hjärtefrågor får en snedvriden effekt när kärnuppgifter står ofinansierade. Såväl flyktingmottagandet som det interna flyttandet slår extra hårt mot mindre kommuner”

Hur många kommuner måste fördärvas innan folk en gång för alla fattar att politikers fagra retorik om lönsam invandring, demografi och arbetskraftsbrist bara är förvirrad önsketänkande och aldrig fungerar?

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •