Ett samhälle som dyrkar tonåringar skapar monster

| 20 april, 2019

I bakgrunden hör man kamerorna som blixtrar. Jag tänker att där står de, hyenorna som vill vara först med att fånga årets händelse. En 16-årig flicka med flätor som skakar hand med Påven och säger: “Thank you for standing up for the climate”. Och en Påve som välsignar. Jag tänker att hon trots allt behöver den välsignelsen. Hon står trots allt ensam där bland alla vuxna och kamerablixtar.

Dagen innan hade Greta Thunberg, med gråten i halsen talat om förgiftad luft, insikter som dör och det vilda livet som dör. Jag tänker, där ser vi den klimatångest hon drabbats av och som hennes föräldrar ofta berättar om. Undrar om de som jag oroar sig för att den upprördhet Greta uppvisar under sitt tal är mer än hon klarar av? De starka känslor Greta uppvisar borde oroa mer. Ångest handlar om psykisk ohälsa. Ångest är förlamande och har kostat många människors liv.

Av medierna beskrivs hon som en klimataktivist som ställer statsledare till svars. En bild som de gärna fortsätter att befästa. Jag tänker, varför har en hel vuxenvärld abdikerat och lämnat över ansvaret på en ångestdrabbad 16-årig tjej?

“Förr var du bara en operastjärna och eurovisionsegrare men NU är du Gretas mamma”, skrev för en tid sedan en följare på Malena Ernmans sida. Följaren skrev kommentaren som en slags hyllning, (Ernman låter bara kommentarer som hyllar ligga uppe) helt ovetandes om att kommentaren också beskriver den andra sidan av myntet. Scrollar man på Ernmans sida så varvas hennes inlägg med dotter framträdanden och det som Ernman vill sälja: En bok, en konsert, och så vidare. Jag tänker, undrar vad Ernman känner? Hon har på kort tid gått från att vara känd operasångerska till att vara mamman med barnet som har klimatångest och som hyllas av miljoner. Fans som inget annat hellre vill än att fotograferas tillsammans med Greta.

Den massiva Greta Thunberg-hyllningen ser än så länge att hållas i sig. Det finns för få som tycker det är problematiskt att en 16-åring liknats vid ett helgon som brändes på bål, som utsetts till årets kvinna fastän hon är ett barn, som talat om EU och Brexit medan statsledare nickat, som träffat Påven som också dyrkar flickan med klimat-ångest. Jag kan inte begripa att ingen ifrågasätter, problematiserar eller ifrågasätter Greta Thunberg vågen. Snarare tycks alla dragits in i vad som närmast kan beskrivas som ett väckelsemöte.

Den här dyrkan gör mig rädd. För vad vi ser är vuxna som fullständigt gett upp och kapitulerat inför sitt eget ansvar. Som hellre låter Greta bära och ta ansvar för deras ängslighet. De vet att de gör fel men de kan inte sluta. Sammantaget visar det här att vi är på god väg att skapa ett samhälle som dyrkar tonåringar. Ett sådant samhälle skapar monster. Vi har sett det redan. Tonåringar som får skadestånd när de kallat sin lärare för hora.

Greta är ett barn, och ett barn borde få vara just det – ett barn. Det säger vi ofta eftersom vi tycker det är viktigt. Och att hon är ett barn ser vi i mycket av det hon säger. Hon har bland annat sagt att vuxenvärlden inte ska känna ansvar för att lösa klimatkrisen utan istället drabbas av ”panik”. Som vuxen vet man att drabbas av panik sällan är någon lösning, tvärtom men så tänker barn, de vill nämligen alltid problem ska lösas helst igår. Ändå samlas vuxna kring Greta och “lyssnar”.
https://www.youtube.com/watch…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Ett samhälle som dyrkar tonåringar skapar monster

  1. David Barnholdt

    Kanske för att den ångest Greta känner är i högsta grad befogad när klimatet håller på att förändras så att jorden riskerar att vara obeboelig för människor inom några decennier. Den som inte inser den katastrof för mänskligheten den globala uppvärmningen håller på att skapa måste jobbat hårt på sitt strudsbeteende de senaste 20 åren. Det sorgliga är att så många just gjort det.

Kommentarer är stängda.