Tino Sanandaji: Nu när mörkret drar över övriga Europa är det tur att Sverige har en feministisk regering…

| 20 april, 2019

Svenska förskolans traditionella aktiviter för de små inkluderar påskpyssel, fingerfärg, naturäventyr med Skogsmulle samt inte minst frågor kopplat till hedersförtryck, slöjtvång, könsstympning och tvångsgifte. Lärarförbundets tidning om öppenhet påverkat Norrköpings dagis:

”Hedersförtryck syns redan i förskolan”. Föräldramöten på dagtid och ”könsstympnings­pass”. Det är några av insatserna som förskolor i Norrköping planerar för att motverka hedersförtryck.

Helena Hellgren, specialpedagog, har stött på hederskulturen i över tio år nu, men det är först på senare tid som hon riktigt börjat förstå vad det rör sig om när det gäller barn i förskoleålder: att vissa pojkar övervakar sina systrars lekar och styr vilka systrarna får leka med. – Vi har blivit mer medvetna om de här problemen och därmed bättre på att hantera dem. Nu har vi förstått att man måste berätta för pojkarna att de inte behöver ha koll på sina systrar, säger hon. Norrköping tillhör de kommuner som tidigt började uppmärksamma hedersförtrycket. Man arbetar exempelvis aktivt på skolorna och inom socialtjänsten för att minimera antalet tonårsflickor som förs ut ur landet på loven för att bli bortgifta…

Flera gånger under samtalet kommer de in på Göteborgs-Postens granskning i fjol, som visade att ett stort antal uppringda förskolechefer i Göteborg, Stockholm och Malmö var beredda att hjälpa föräldrarna att se till så att deras döttrar bar slöja i förskolan…

Det har också framkommit att när familjer rest till sina forna hemländer på loven så har döttrarna tvingats genomgå könsstympning, ibland mot föräldrarnas vilja…När vi förstod det här sambandet införde vi mer liberala regler för att låta barn vara kvar i förskolan på loven trots att föräldrarna reser på semester”

Nu när mörkret drar över övriga Europa är det tur att Sverige har en feministisk regering som vågar bekämpa traditionella könsnormer genom ännu mer invandring från ultrakonservativa länder.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: