Magda Gad: Hennes brott: hon har gått i skola.Hotet: hon ska dödas.

| 21 april, 2019

Det här är berättelsen om 20-åriga Shagoofa.
Hennes brott: hon har gått i skola.
Hotet: hon ska dödas.
Händelsen: hon förlovades med en pojke från samma klan när hon var åtta år, men han vägrade sedan gifta sig med henne för att hon kunde läsa och skriva.

När Shagoofa gick i nian tvingade svärfamiljen henne att sluta i skolan.
Men det räckte inte – pojken ville ändå inte gifta sig.
Han ville ha en analfabet som fru.
Samtidigt vägrade han bryta förlovningen eftersom det skulle vara skam och en dålig ekonomisk affär för hans familj.

När bröllopet inte blev av krävde svärfamiljen att brudgiften skulle betalas tillbaka.
Detta ledde till en släktfejd som har pågått i tolv års tid och ännu inte är över.

Både Shagoofa och fästmannen kommer från en konservativ pasthunsk klan i Kandahar – pashtuner är majoritetsfolket i Afghanistan och de som generellt är mest emot utbildning för flickor, särskilt de som bor i pashtunbältet i syd och öst.
Det är också i pashtunbältet som talibaner har störst närvaro och där det har varit mycket krig mellan talibaner, USA-koalitionen och afghanska regeringsstyrkor – vilket också har haft en negativ inverkan på utbildning.

Shagoofa har hela tiden kämpat för att få sina rättigheter.
Hon bad att få börja skolan igen och fick tillåtelse av sin pappa. Parallellt med kvällsstudier började hon driva en rättsprocess mot fästmannen.
I den tredje rättegången fick hon igenom skilsmässa – att det äktenskapskontrakt som skrevs över hennes huvud när hon var åtta är bröts.

I dag läser Shagoofa ekonomi på universitetet i Kandahar och frivilligjobbar på en organisation som ger kvinnor advokathjälp.
Hon säger att hon aldrig hade klarat sig så här långt utan utbildning – tack vare att hon kan läsa och skriva har hon kunnat ta reda på vad som står i lagen och kontakta myndigheter.

Men hon är ännu inte fri – hennes tidigare svärfar säger att hon inte får gifta sig med någon annan och om hon gör det ska både hon och den mannen dödas.
Beväpnade män har också kommit till hennes hus och sagt att hon tillhör fästmannen och måste flytta hem till honom.

Magda Gad

Läs hela reportaget här (betal-artikel)…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •