Man körde narkotikapåverkad och utan körkort, får behålla bilen eftersom den är dyr

| 22 april, 2019

Vad är det som händer med den svenska rättssäkerheten när man hör talas om att tingsrätter inte förverkar fordon för personer som kör påverkade och utan körkort med den enda motiveringen att fordonet är för dyrt för att förverka?
Så vad säger det till dem som kör bil berusade och utan körkort?
Jo, kör ni en bil som är dyr och fin så får ni den tillbaka och kan fortsätta begå samma brott gång på gång utan att bli av med fin dyrgrip.

Mannen som denna artikeln handlar om återfinns redan 29 gånger i belastningsregistret, den senaste domen föll i januari men innan mannen hunnit avtjäna sitt fyra månaders fängelsestraff så hade han begått nästa trafikbrott. Trots att tingsrätten i Borlänge slår fast att det skulle vara motiverat att bilen skulle förverkas så får mannen behålla din bil eftersom dess värde överstiger straffvärdet för brottet mannen begår och begått.

Rätten har tagit viss hänsyn till att personer i mannens familj ibland använder bilen, men enligt domen är den huvudsakliga orsaken bilens höga värde som enligt rätten ska vara 300 000 för en bil av 2014 årsmodell.
Så vad säger det om det svenska rättsväsendet, när en person som åtalas för fyra fall av rattfylla, fyra fall av grov olovlig samt ringa narkotikabrott och olaga hot inte döms hårdare och inte blir av med fordonet bara för det enligt rätten är för dyrt?

Mannen blir nu bara dömd för ett fall av grov olovlig körning samt olaga hot, till böter på 21 600 kronor. Rätten anser att de andra brotten ingår i det tidigare utdömda fängelsestraffet.
Så vad säger detta om rättssamhället, när vissa får behålla brottsverktyget medan andra blir av med det verktyg brottet begåtts med?
Vi är alltså inte lika inför lagen i Sverige trots att vi ska vara det enligt lagboken.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/korde-narkotikapaverkad-och-utan-korkort-far-behalla-bilen-eftersom-den-ar-dyr?fbclid=IwAR2WQz5hmOm5XZ4JOyariHClwOqdDmFQJgqsEJ_kqlVowPhtQprtHFy0-lE