Återfallsförbrytare våldtog präst i fängelset

| 25 april, 2019

Återfallsförbrytaren bad att få träffa den kvinnliga fängelseprästen i ett enskilt rum. Under det andliga samtalet låste han dörren – och våldtog henne, enligt misstankarna.

– Det som har skett är väldigt allvarligt, säger Mats Ehn, anstaltschef på Hall.

Strax innan jul fick ledningen på anstalten Hall fick kännedom om en misstänkt våldtäkt innanför fängelsets murar. En kvinnlig fängelsepräst slog larm om att hon hade blivit våldtagen av en fånge.

– Om en person som är i våra lokaler blir utsatt för ett sånt här övergrepp är det givetvis jätteallvarligt,

Händelsen polisanmäldes omgående och utreds nu av polis och åklagare.

Kriminalvården har gjort en internutredning av det inträffade som nu blivit offentlig. I denna framgår:

”Torsdagen den 20 december 2018 får anstalten Hall kännedom om att en kvinnlig medarbetare vid nämnden för andlig vård har blivit våldtagen av en intagen på anstalten den 13 december 2018. Våldtäkten ska ha skett i ett samtalsrum som finns i anslutning till en av avdelningarna.”

Händelsen utspelade sig på en avdelning med normal säkerhetsklass. Fången i fråga är enligt uppgift i 50-årsåldern och denne har flera gånger blivit dömd för olika våldsbrott.

Fången och den kvinnliga fängelseprästen hade tidigare bara haft ytlig kontakt när han bad om att få samtala med henne i enrum.

För Kriminalvårdens utredare har prästen berättat att hon tidigt uppfattade mannens beteende som märkligt. När de kom in i samtalsrummet låste han dörren och när de satte sig ner placerade han sin fåtölj framför dörren, enligt kvinnan som fortsätter:.

– Efter att samtalet har pågått en stund ställer sig (fången) upp och säger att han vill visa henne en sak.

Mannen har därefter tvingat henne att utföra oralsex. I samtal med utredarna har kvinnan sagt att mannen sedan =>”gör det han anser sig ha rätt att göra”<=.

Präster i fängelset är utrustade med larm. Kvinnan aktiverade inte sitt i samband med händelsen. I samtal har hon berättat att hon ”frös i ögonblicket”. I utredningen står:

”(Prästen) tror att hon kanske hade tryckt på larmet om (fången) hade varit högljudd. (Prästen) beskriver hur han talar till henne på ett speciellt och manipulativt sätt. Hon upplevde övergreppet som genomtänkt[…]”

”Först när (prästen) berättar om händelsen för en väninna och handledaren går det upp för henne vad hon blivit utsatt för. När händelsen har blivit verklig för henne informerar hon om det inträffade för Kriminalvården och sin arbetsgivare Svenska kyrkan”.

Utredarna har föreslaget ett antal förändringar för att händelsen inte ska kunna upprepas. Det handlar bland annat om vilken typ av rum man använder för enskilda samtal mellan fånge och präst. Samtidigt menar anstaltschef Mats Ehn att det är svårt att utlova några garantier.

– Om man ska genomföra enskilda samtal med klienter så är det hypotetiskt möjligt att sådant här kan ske, så länge man tillåter samtal i rum där man inte har någon insyn. Men vi gör riskbedömning på intagna varje dag och de gånger vi bedömer att man inte bör ha enskilda samtal så tillåter vi inte det, säger han.

Det finns fler frågor än svar i artikeln. Jag gör mig inga illusioner och förväntar mig en nedlagd förundersökning inom kort.

Jan-Ove Malmgren
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/fange-kravde-samtal-med-en-prast-misstanks-for-valdtakt/?fbclid=IwAR1NnsWfxwEC_HlpkJ6IXt2Y1ucO87MNhm9rymXyyHnLMrhPjqU-TdMd7L4
Bild: Kriminalvården

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *