KRÄNKNING? Allmänheten vill inte förbjuda skolavslutningar i kyrkan.

| 26 april, 2019

Kyrkan tar ställning genom att bryta en lång svensk tradition

Lidköpingsprästen som säger nej till skolavslutning i kyrkan

Motivering till beslutet är att ”skolavslutningen är en del av skolan och därför måste skolan hålla sig till skollagen som föreskriver att skolans verksamhet måste vara ”icke-konfessionell”, alltså att det inte får förekomma religiösa inslag.”

Men den statliga skolan är ju inte rakt igenom icke-konfessionell. År 2018 ifrågasattes en skola i Västra Götaland efter att det framkommit uppgifter om att muslimska elever tilläts be i skolans lokaler under skoltid. Både skolan och även Skolverket svarade med att det inte fanns några hinder.

Jag tror prästens beslut grundar sig i något helt annat. Att använda argument om att skolan ska vara icke-konfessionell är ett svepskäl. Allmänheten vill inte förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Trots att frågan drivs på av myndigheter och politiker. Hela 78 procent vill ha kvar möjligheten att fira skolavslutning i kyrkan. Trots att detta har politiker, Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen drivit på för att införa olika former av förbud. Det är tydligt att myndigheterna inte gillar skolavslutningar i kyrkan och det är lika tydligt att prästen svarar upp mot vad politiken vill. https://www.forskning.se/…/skolavslutning-i-kyrkan-stark-t…/

Vad det handlar om är att ändra på just en gammal svensk tradition. Eftersom att det inte räcker med att hävda att det inte finns några svenska traditioner, eftersom de uppenbart existerar, måste man i akt och mening se till att plocka bort dem.

Hur man än vrider och vänder på det här så är skolavslutningar en stark svensk tradition som uppskattas av fler än dem som inte gör det. Men det spelar ingen roll. Det viktiga är ju, fast det inte sägs rakt ut, att bryta svenska traditioner. Och då kan man ju lika gärna börja med kyrkan.

Artikeln i Svt här…

https://samnytt.se/muslimsk-bon-i-skolor-finns-inget-hinde…/
https://detgodasamhallet.com/…/skolan-har-inget-ansvar-att…/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp