Tino Sanandaji: Aldrig har en svensk krona haft sämre köpkraft i resten av världen.

| 26 april, 2019

Sverige går fortsatt som tåget, och vi vet ju alla hur smidig tågen går nu för tiden. ”Rekordras för kronan – och det lär blir värre”

Det kan vara värt att förklara hur valutans styrka mät. Enklast är att bara jämföra kronan mot dollarn eller euron, där kronan är svag men inte rekordsvag. Eftersom världsekonomin består av fler valutor är en mer jämförelse mot en mix av viktiga valutor vi handlar med inklusive pund, yen, schweizisk franc osv, i proportion till hur viktiga de är för handeln.

Till sist kan man mäta real, vilket dessutom justerar för priser i olika länder. Den enklaste jämförelsen talar om hur många dollar man kan köpa med en krona, medan real handelsviktad krona mäter den svenska valutans globala köpkraft i term av varor.

Med detta avancerade men precisa mått är kronan rekordsvag. Nordea skrev ”Svagaste kronan någonsin!” ”I februari nådde handelsviktad real krona sin lägsta nivå någonsin”. Aldrig har en krona haft sämre köpkraft i resten av världen.

En svag valuta är inte nödvändigtvis dåligt, och kan som ni vet gynna exporten. Det gör oss samtidigt kollektiv fattigare, urholkar värdet på svenskars sparande och skadar importföretag. Att semestern blir dyrare är synligt, men samma urgröpning sker för allt som berörs av handel.

På kort sikt brukar svagare krona stärka börsen och öka fastighetspriser, eftersom utlandet gör klipp på att köpa upp svenska tillgångar. Jag är ingen purist och har inga problem med temporärt svag valuta om det är motiverat, att det som oroar mest är att en artificiell svag valuta gör att Sverige rear ut delar av näringslivet till utlandet för spottstyver, då de inser att det reala värdet på sikt är högre men tack vare svag valutan kan billigt ta kontroll över värdefulla svenska företag.

Till och med i exportföretag anser många företagare att devalvering inte är en långsiktigt bra strategi då det minskar pressen att öka produktiviteten, företag frestas att ta en energidryck med billiga kalorier i stället för att träna musklerna. “Volvos vd oroas av svaga kronans konsekvenser…

Trots att AB Volvo har tjänat på den svaga kronan oroas Martin Lundstedt av utvecklingen. Den svaga kronan gör det visserligen lättare för företagen att konkurrera med låga priser här och nu. Men på sikt minskar en svag krona företagens incitament att i stället öka sin konkurrenskraft genom att bli mer produktiva för att på så sätt kunna erbjuda billigare och bättre varor.

– Risken är uppenbar att trycket på omställningen inte sker i den takt som vi vill, säger Martin Lundstedt, och fortsätter:

– Det finns för och nackdelar, men en för svag krona är långsiktigt inte bra. Generellt sett så leder ju en stabil krona till att du måste hålla ögonen på din konkurrenskraft, din produktivitetsökning, innovation och omställningsförmåga som av tradition har varit väldigt starka svenska grenar.”

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: