Lotta Gröning: Snälla Löfven, låt inte första maj bli en parodi

| 30 april, 2019

Lotta Gröning uppmanar i sin krönika idag Stefan Löfven att träda ner från talarstolen nu till 1 maj och istället lyssna på vad gräsrötterna har att säga om den politik som han och de övriga i regeringen för.
För vad ska Löfven demonstrera emot?
Ska han demonstrera emot den politiken som han och regeringen för tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna?
Och vad ska det stå på parollerna, kanske att äntligen urholkar vi arbetsrätten och nu stärker vi bostadsföretagens rätt att ta ut marknadshyror?

Eller ska det stå makten framför allt?
För han och socialdemokraterna kan ju inte gärna demonstrera mot dig själva med de vanliga parollerna om starkare arbetsrätt och bättre boende för då tappar Löfven totalt sitt ansikte när det är han och inte borgerligheten som ska införa dessa försämringar.
För ända sedan partiet bildades så har de demonstrerar, ända sedan socialdemokraterna var sämre sedda än vad SD är idag har de demonstrerat för bättre arbetsrätt och för bostäder som de har råd att bo i.

Men hur blir det i år, vad ska de demonstrera emot utan att demonstrera mot sig själva och mot den politik de för med hjälp av C och L?
Lotta Gröning skriver att hon redan för 20 år sen sagt och krävt att partitopparna ska sitta på åhörarläktaren och lyssna på vad gräsrötterna har att säga. Istället för att de ska stå på podiet och tala om vad väljarna ska tycka. Om Löfven ska återfå trovärdigheten för arbetarrörelsen är det dags för honom och övriga partiledningen att sätta dig ner på första maj och lyssna på gräsrötterna, annars är deras trovärdighet lika med noll.

Och detta gäller även på de ställena dör landstingspolitiker eller kommunpolitiker ska hålla sina tal. För det katastrofval som S gjorde i landsting och kommuner visar att folket är missnöjda med det som socialdemokratin gjort med Sverige. Och ändrar sig inte partiet utan det blir som vanligt med att ministrar och partitoppar håller talen så skriver Lotta Gröning att hon får en känsla av forna Sovjetunionen. Där politiker med makten i sin hand står på rad och talar om vad folket ska tycka.

Detta kan bli sista spiken i kistan för partiets trovärdighet och för första maj.
Så gissa om den borgerliga oppositionen nu håller tummarna och kommer att jubla över om S nu fortsätter som vanligt. Och när de kommer till makten nästa gång ska nog ingen förvånas om de avskaffar första maj som helgdag, något de krävt under lång tid.
Men är där någon som kommer att sakna den?
Tyvärr inte, den har spelat ut sin funktion som den är idag.

När socialdemokratin använder sig av den gamla retoriken om solidaritet och den svenska modellen och rättvisa åt alla så är det just en gammal retorik, det är ledningen som talar om det för folket för de lever inte efter den devisen själva. Så låt folket tala om för politikerna vad de tycker om deras politik och hur realistisk den är. För i år har Löfven möjlighet visa att han är ödmjuk inför den politiska situationen han befinner sig i, och att han kan och törs lyssna på folket.

Men är dör någon som tror på att han eller den övriga partiledningen kommer att ta detta rådet som Lotta Gröning nu lämnar i din krönika?
Eller kommer han och de övriga i partiledningen precis som vanligt att trampa på och köra med sin vanliga retorik?
Tala om vad den lydiga och fogliga socialdemokraten ska göra, hur de ska tänka.
För i så fall kan denna första maj bli den som sätter sista spiken i partiets kista. För då kommer de att förlora den sista av trovärdighet partiet har kvar. För då är det bara en parodi kvar av första maj.

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/snalla-lofven-lat-inte-forsta-maj-bli-en-parodi/?fbclid=IwAR3oVpPVWroUcLRGeAKAmLIRfZDASz2BzIcJGjhhAMLjlorOH9qk-FUsL9o

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •