VÅLDTÄKTER. Det nya farliga Sverige

| 30 april, 2019

Det är farligt att vara människa i Sverige. Men ännu farligare är det att vara kvinna, i synnerhet efter året 2015.

Är du svensk och uppvuxen i tron att du lever som en fri kvinna i ett land som står upp för kvinnors trygghet ökar hotbilden ytterligare. Det säger jag som kvinna som i snart fyra år skrivit om våldtäkter för att uppmärksamma våra politiker på att kvinnors mänskliga rättigheter kränks.

Att stå upp för sina rättigheter och att staten och rättsväsendet står på ens sida var länge en självklarhet i Sverige. Men idag ser verkligheten annorlunda ut. Blir du som kvinna inte våldtagen fysiskt, blir du det på ett annat sätt. Du kan inte skriva om våldtäkterna utan att utsättas från hat och hot från värdegrundsivrarna. Situationen för kvinnor i Sverige är alarmerande. Och det finns fortfarande inga svar från våra politiker eller myndigheter för hur våldtäkterna ska stoppas.

Trots att våra nyheter och offer berättar om hur osäkert och farligt det är för kvinnor i Sverige får vi inget politiskt stöd. Vi får inte ens råd kring hur vi bättre kan skydda oss. Det närmsta är polisens uppmaning om att tredje part måste ingripa om de ser ett pågående brott, vilket som helst. Men att ingripa vid exempelvis en våldtäkt kan vara mycket osäkert och farligt. Hur ska tredje part agera på ett säkert sätt när vi vet att till och med poliser har svårt att hantera de hotfulla situationer som lätt uppstår vid den här typen av brott? Till skillnad från allmänheten har polisen trots allt både erfarenhet, träning och skydd.

Alltså fortsätter allt som vanligt. Debatten kring våldtäkter stannar vid just det, debatter. Ibland kan den leda till vällovliga symbolhandlingar i form av nya armband och påkostade affischkampanjer, fler gatulampor. Alltså åtgärder som inte förändrar något i praktiken och därmed heller inte skrämmer bort någon våldtäktsman.

Vad ska kvinnor då göra? Utsattheten för sexualbrott fortsätter. Samtidigt som Stefan Löfven beskriver Sverige som ett tryggt och ett av världens mest jämställda länder. Vi som motsätter oss den beskrivningen kallas för naiva surrealister. Och om det inte räcker för tysta oss så hjälper hans vapendragare till och skriker att vi är alarmister och trygghetsförnekare. Kärt barn har många namn men jag undrar vad som krävs för att våldtäkter ska tas på allvar?

När inte ens Brå:s siffror, som visar att privatpersoner utsatthet för brott aldrig tidigare nått så höga nivåer som nu. Det är framför allt sexualbrott, bedrägerier och trakasserier som har ökat. Unga kvinnor i åldrarna 16-24 år är särskilt drabbade. Under 2016 hade hela 14 procent utsatts för någon form av sexbrott. Året dessförinnan var siffran nio procent.

Den som tror att med dessa mätningar följer en förklaring, får leta får leta annorstädes. Brå har inte svaren på varför sexualbrotten ökar. De upprepar istället att vi behöver fler analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen. Visst men varför har de då motarbetat den analys som kan ge en tydligare bild över läget, relationen mellan sexualbrott och etnicitet? Nu har de sagt att den ska göras men jag misstänker att viktiga frågor kommer att undvikas.

De senaste åren har Sverige upplevt den största invandringen någonsin. En invandring som allvarligt påverkat vår demografi. Det vet Stefan Löfven. Han vet också vad som händer med ett samhälle som har ett överskott av män, lägg då till, med män som har en kulturell identitet som håller för sant att kvinnan är en lägre stående varelse, och kanske allra mest den västerländska kvinnan. Att undersöka om det finns något samband mellan den och kvinnors ökade utsatthet för sexualbrott borde därför aldrig varit främmande för Löfven. Men det är det. Han vill inte ta i frågan. Det har han visat i ord och handling. Han ursäktade sig inte ens när det stod klart att hade låtit sig fotograferas tillsammans med Arif Moradi, språkrör för de afghaner som vistas illegalt i Sverige och som sexuellt förgrep sig på en 14-årig flicka.

Det var inte första gången Löfven poserade på bild tillsammans med en person som kan knytas till sexuella övergrepp. Nyheter Idag rapporterade om hur han syntes på bilder tillsammans med en Fredrik Virtanen som anklagats för våldtäkt. Löfven lät sig också fotograferas tillsammans med en 19-årig man av utländsk härkomst som dömdes för att ha våldtagit en förståndshandikappad kvinna i 80-årsåldern. Bilden efter att mannen dömts för och avtjänat sitt straff.

Efter att medier internationellt, men även i Sverige uppmärksammade sexövergreppen i Köln och senare liknande händelser i en rad Europeiska städer, kom debatten att domineras av dessa händelser. Och trots att poliser och offer vittnade om att förövarna i huvudsak bestod av män med bakgrund i mellanöstern hävdade Stefan Löfven att dessa inte var relaterade till invandrare och invandring. Tvärtom var det problem vi alltid hade haft, skillnaden var att vi inte tidigare pratade om att vi haft sexuella trakasserier i Sverige under många många år.

Vad som behövdes, enligt Stefan Löfven, var bara mer tydlighet. Att visa att det inte är lämpligt och ”vidta tydliga åtgärder för att visa de här unga tjejerna och kvinnorna att de ska kunna gå på stan eller delta på en konsert eller bara vistas utomhus utan att behöva utsättas för sexuella övergrepp.” Men vi skulle absolut inte koppla det till invandring, det var han noga med att poängtera.

Vad den här tydligheten bestått av vet jag inte riktigt. Däremot vet jag att flickor och kvinnor inte i trygghet kan vistas utomhus i Sverige. Det är rent av farligt. Det blev vi smärtsamt uppmärksammade på förra veckan då en minderårig flicka våldtogs på väg till skolan.

Nyheter Idag “Här skakar Löfven hand med sexdömde Arif Moradi”…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •