Charlotte nekas sjukpenning sjukpenning trots att hon genomgår cancerbehandling och har en obehandlad spinal stenos.

| 2 maj, 2019

Vad är det Försäkringskassan håller på med kan man fråga sig när de inte ger cancersjuka Charlotte Ljungmark sjukpenning?
Menar de att hon inte är sjuk nog för att få detta när hon har en förstörd rygg, haft dubbla hjärtstopp, stroke och cancer i halsen?
Enligt dottern Maria så har det gått så långt att personal på Försäkringskassan menade att personalen på intensiven skulle köra henne till Arbetsförmedlingen.

Så vad är det för fel på Försäkringskassan och dess personal, eller är detta sviterna efter Löfvenregeringens regleringsbrev till FK?
Det hela började 2017 då Charlotte Ljungmark jobbade som elevassistent på en skola, ett jobb hon trivdes med och där hon satte en stolthet i att hon sällan varit sjukanmäld. Men så gick ryggen sönder, hon drabbades av svåra smärtor, och hon fick svårt att gå. Läkarna diagnosticerade det som spinal stenos. Det är en förträngning av ryggmärgskanalen.

Läkarna sjukskrev Charlotte i väntan på operation, Men hennes tillstånd försämrades under tiden hon väntade på operationen och en dag när Maria ringde så svarade inte Charlotte. Det slutade med att polisen fick bryta upp dörren till hennes bostad och då fann de henne på toaletten med en kroppstemperatur på bara 26 grader. I efterhand så har läkare sagt att hon bara hade klarat sig en kvart till.
Efter att då Charlotte förts svårt nerkyld till sjukhuset så fann läkarna att hon drabbats av dubbelsidig lunginflammation som lett till blodförgiftning och septisk chock.

Så under våren 2018 låg Charlotte på sjukhus under långa perioder, hon drabbades av två hjärtstopp i tät följd, varav det ena varade i omkring 15 minuter.
Maria säger: “Personalen sa att om det skulle hända en tredje gång så skulle de inte göra någonting eftersom hjärnskadorna skulle bli så massiva. Det var fruktansvärt att höra.”
Det var under den här tiden som det kom ett krav från Försäkringskassan att Charlotte skulle skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Brevet hittade Maria innan för dörren till Charlottes lägenhetsdörr.

När då Maria ringde till Försäkringskassan och förklarade hur det låg till med hennes mor sade den hon ringde till att personalen på intensiven skulle köra henne till Arbetsförmedlingen.
Maria säger: “Det är absurt.”
Och det slutar inte där. För knappt två månader sedan kom nästa smäll, en cancerdiagnos.
Charlotte säger: “Cancern sitter i halsen. Den upptäcktes tidigt, som tur är. Men behandlingen är väldigt tuff och jag vet inte hur det kommer att gå.”

Charlotte behandlas med strålning flera gånger i veckan och sedan en tid tillbaka pressar tumören så mycket på halsen att Charlotte inte kan äta. De problemen som det hela började med, alltså ryggproblemen har inte blivit avhjälpta så hon har fortfarande stora besvär med att gå och röra sig. Men Försäkringskassan har ingen förståelse för allt detta, de har ändå avslagit Charlottes ansökan om sjukpenning. Det beror på två saker, den ena är att Charlotte inte skrevs in på Arbetsförmedlingen i rätt tid, den andra orsaken är att Försäkringskassan behandlar hennes fall som en enda sjukdomsperiod, trots att det rör sig om skilda diagnoser.

Charlotte säger: “Det känns som att de tror att jag fejkar. Jag förstår inte vad jag skulle kunna jobba med när jag mår som jag gör nu.”
Så nu får hon leva på sparpengar, bidrag från familjen och en summa som hon fått från sitt försäkringsbolag. Men oron gnager för framtiden.
Maria säger: “Mamma har cancer, och hon har varit död två gånger. Om inte detta räknas som att vara sjuk så förstår jag inte vad som gör det.”
Aftonbladet har försökt att få Försäkringskassan att kommentera Charlottes ärende men de har ännu inte återkommit med någon kommentar.

Personligen tror jag inte Försäkringskassan kommer att kommentera detta ärende alls, de kommer att hänvisa till sekretess och att de aldrig kommenterar enskilda ärenden.
Men man kan ändå hoppas att där blir fart på dem och att de omprövar Charlottes sjukpenningsansökan, för detta handlar om anständighet och om en alldeles för sträng myndighetsutövning.
För hur menar de på Försäkringskassan att en människa som vårdas nersövd i respirator ska kunna söka arbete och tror de på Försäkringskassan att vårdpersonalen har tid att åka med en patient till Arbetsförmedlingen?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xPl2jj/cancersjuka-charlottes-hjarta-har-stannat-tva-ganger–nekas-sjukpenni?fbclid=IwAR2o4qXGkAGatzUjZwEoQmRr4JWNJAbgGF4MnSu1u2XAHNl6iCiMvd0VWb0

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •