Nuri Kino: Yttrandefrihet på liv och död

Jag befinner mig i Sverige för att min morfar och andra i min släkt flydde åsiktsregistrering och angiverisamhällen. Vi kom till ett av världens bästa länder, där demokrati rådde och där vi äntligen kunde öppna munnen för andra än bara tandläkaren. ”Öppna aldrig munnen för någon annan än tandläkaren”, fick vi nämligen lära oss som små barn i länder som Turkiet, Irak och Syrien. Om man inte gjorde så, om man till exempel berättade att föräldrarna skojat om något som av regimen kunde tolkas som kritik kunde familjen fara mycket illa.

När jag frågade farfar om han trivdes i Sverige, han verkade emellanåt så ledsen, svarade han ”Jag är ju glad för att du inte bor kvar i hemlandet, du skulle gripas och försvinna för att du inte kan hålla käft”. Det han menade var att jag som fjortonåring var med och arrangerade en strejk i Wasaskolan i Södertälje.

Med tiden blev jag journalist, undersökande sådan dessutom. Flera regimer har haft mina alster som underlag för diskussion och senast i augusti i fjol stoppade man mig på en flygplats och förde mig till ett förhörsrum …

Läs resten nedan.

Nuri Kino

#pressfrihetensdag
#WorldPressFreedomDay

Läs artikeln i GP här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •