TWITTERKRIS. Jan Björklund & Jimmie Åkesson gör gemensam debattturné inför EU-valet.

Inte helt oväntat väckte SD och L gemensamma presskonferens starka reaktioner, i synnerhet på Twitter. Det är inte innehållet i sak som kritiseras, utan att Björklund över huvud taget håller en presskonferens tillsammans med Åkesson.

Det är förståeligt. De är varandras motpoler och båda partierna har gått hårt åt varandra sedan 2014. Mycket vatten har runnit under broarna så att säga.

För vissa ses SD som hycklare. Deras kritik mot Jan Björklund har tidvis varit hård men de har samtidigt hela tiden sagt att de kräver ett inflytande som står i ”rimlig proportion” till partiets valresultat. De har heller aldrig släppt kravet på att svensk politik måste upprätta någon slags kommunikation med SD. Förlamningen måste helt enkelt släppa. Och att skuggboxas med Björklund är faktiskt ett sätt att bryta den förlamning som svensk politik befunnit sig i sedan SD kom in i riksdagen.

Liberalerna har gått minst lika hårt åt SD. Jan Björklund har hävdat att SD är demokratiskt oacceptabla. Och upprepat det mantra som legat som våt filt över precis allting: Vi kommer inte samarbeta med SD. Deras rötter är oacceptabla. Men Björklund har samtidigt sagt att SD är ett invalt parti och därför bör behandlas korrekt.

Genom EU-valet har de hittat en slags gemensamhet. De vill skapa ett större engagemang kring EU-frågan. Och det är väl bra.

Det är bra att partier ger sig ut och debatterar. Och att man nu väljer att göra det med SD visar, med viss försiktighet, att svensk politik är på väg att nyktra till. Man ger inte SD en central roll i en central Europadebatt, utan man återskapar ett normalt förfarande inom politik. Det är inget bråka om, ej heller något att kasta skit kring. Sedan om Moderaterna nu vill hävda att L gör det här ur ren desperation säger nog mer om M än om L och SD och deras val att skuggboxas i en fråga som faktiskt engagerar många.

Så här kommer det dock hålla på ett tag. Partier kommer kasta skit på de partierna som väljer att ens stå på samma scen som SD. Men låt dem pusta och frusta ett tag. Det kommer ge sig. Min förhoppning är att fram till nästa val kommer ”att vägra samtala med SD” inte längre vara svensk politiks huvudfråga. Vi har långt viktigare saker att hantera än SD.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •