YTTRANDEFRIHET. När makten bestämt sig för att tysta kritiker för att bredda åsiktskorridorens makt

Högerkritiker attackeras från olika samtidigt. Här i Sverige kallar vår egen statsminister alla som stöttar KD, M eller SD för nazister för att skrämma dem från att stötta nämnda partier.

Facebook använder sig av en radikalare metod. De stänger sonika av och kastar ut kritiker från plattformen. Det som en gång var en fri plattform, möjlig för människor att till och med använda i diktaturer, tycks nu springa maktens ärenden och rensa vilt.

Det är ju givetsvis upp till Mark Zuckenberg att göra som han vill med sin egen produkt. Och också upp till honom att bestämma sig för om han vill dansa efter maktens pipa fast man kan ju fråga sig om det är ett lämpligt agerande av en sådan maktinstitution som Facebook ändå är.

Det blir ofrånkomligen uppenbart att när FB hellre tystar höger- än vänsterkritiker vill de tysta dem som inte ligger i linje med den allenarådande politiska hållningen.

Det är obehagligt. Men det är också ett enormt avsteg från den anda av dialog och åsiktsfrihet som Facebook säger sig vilja stå för.

Det är knappats bara jag som känner obehag när vi på detta sätt får se hur en sådan maktinstitution som Facebook faktiskt är lägger sin osynliga hand över det globala politiska samtalsklimatet.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp