Tino Sanandaji: Om hög koncentration av invandrare har gjort svenskar rikare hade vi observerat att orter med många invandrare är attraktiva och drar till sig svenskar…

Sydsvenskan: ”Rapport: Invandring har pressat tillväxten. Den klena svenska ekonomiska tillväxten kan bli ett allvarligt problem, enligt Finanspolitiska rådet som lämnar sin rapport över hur regeringen sköter ekonomin. Den stora invandringen 2015 är en förklaring, enligt rådets ordförande Harry Flam.

Under de senaste två åren har Sverige haft en mycket svag utveckling av bruttonationalprodukten per capita, vilket Harry Flam kopplar till den stora invandringen som skedde under 2015”

Finanspolitiska Rådet har dock inte räknat fram detta i rapporten, det verkar bara vara deras bedömning.

Att Sverige samtidigt haft låg tillväxt och hög invandring är bara en korrelation, vilket i sig är fullständigt irrelevant och lika gärna kan vara ett sammanträffande.Det viktiga här är att vi vet vi nationalinkomsten består av summan av marknadsinkomster för landets befolkning samt kan observera att invandrare har 30-40 procent lägre marknadsinkomster. Det är på basis av detta dekomponering man kan dra slutsats att invandring pressar ned BNP per capita, inte genom att jämföra vad som händer år till år.

Det finns annat än ideologisk önsketänkande få skäl att tro att invandrare märkbart ökar svenskar bidrag till BNP, tvärtom tyder erfarenhet från orter som Malmö på negativa effekter som brott, stök, minskat socialt kapital. Om hög koncentration av invandrare har gjort svenskar rikare hade vi observerat att orter med många invandrare är attraktiva och drar till sig svenskar, medan vi observerar det exakta motsatsen.

Det görs årligen hundratals studier i Sverige om genus, rasifiering, postkoloniala studier och diskriminering, men vad jag vet 0 forskningsstudier om invandringens effekt på BNP/capita, 0 om invandringens effekt på kommunala finanser, 0 om invandringens kausala effekt på brott och 1 gammal studie om invandringens effekt på svenska skolelevers skolresultat (negativ). Det man inte vet skadas man inte av!

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Om hög koncentration av invandrare har gjort svenskar rikare hade vi observerat att orter med många invandrare är attraktiva och drar till sig svenskar…

 1. Anders

  Webbsidan blir bara bättre och bäättre!
  Lägger upp löpande sponsring.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *