KIL. En ung kille har faktiskt slagits sönder och samman. Det borde räcka för att förstå att något är allvarligt fel i det lilla samhället.

De kom hit 2016, nu talar de ut i Expressen om varför de grovt misshandlade sin svenska skolkamrat.

De sa jävla neger och då blev jag arg, säger en av killarna som misshandlat. Brodern till killen menar att det finns rasism i Kil, bland annat bland raggare på orten, och att både han och brodern drabbats.

Den svenska ynglingen som misshandlades delar inte den bilden. Han berättar om hur gärningsmannen sa ”att om du kollar på mig igen kommer jag att demolera ditt ansikte. Då åkte vi till ett annat ställe men hans kompis fick reda på var vi var. Sen kom de båda två och en tjej. Det är en tjej som filmar.”

Och så är det alltid, två upplevelser och två historier och här någonstans ska sanningen skakas fram. En sak vet vi, att en grov misshandel inträffat.

Misshandeln som den svenska killen utsätts för är rå. Och den filmas. Filmen, som sprids som en löpeld på nätet, avslutas med att gärningsmannen sätter en spark i ansiktet på ynglingen genom den nervevade rutan på epatraktorn innan han panikslagen gasar i väg.

Det handlar enligt dem som misshandlat om rasism men Patrick Backman, rektorn på skolan menar att det främst är en debatt som företar sig utanför Kil.

”Han säger att det funnits konflikter på skolan mellan olika kompisgäng, en konflikt som ibland innehållit rasism, men som varit begränsad”.

Det otäckaste med misshandeln är enligt rektorn mobben som uppstår. Det håller jag inte med om. Det otäckaste är att en ung kille misshandlad grovt och att skolans rektorn inte anser att det är otäckt nog. Mobben, ja den är konsekvens som finner ni sin näring i att vuxna inte tagit problemen eller misshandeln på allvar.

Att rektorn vet att det finns motsättningar mellan olika grupper. Men bara för att han inte tycker att det varit en stor fråga betyder ju inte att det inte är det. Ungas och vuxnas världar skiljer sig åt även då samexisterar.

Självklart handlar det också om ett större samhällsproblem som främst späs på av flera av våra riksdagspolitiker så som Annie Lööf som pratar om vita män och Stefan Löfven som inte kan hålla rent för antisemitism och islamistiska tongångar. Det räcker faktiskt inte som rektorn säga att det handlar om värdegrundsfrågor.

Tonen kommer hårdna om vuxna inte förstår hela bilden. Mobben kommer växa om vuxna inte ser problemen från bägges håll. Det värmländska samhället kommer hamna i uppror om inte ansvar tas hela vägen. En ung kille har faktiskt slagits sönder och samman. Det borde räcka för att förstå att något är allvarligt fel i det lilla samhället.

Vuxna i Kil måste skärpa sig! Och de måste göra det nu.

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •