Dyster prognos för Hedemoras ekonomi, går back 30 miljoner i år

| 9 maj, 2019

Skrev i går om Hässleholms kommun och att de kommer att behöva höja skatten för att få ekonomin att gå ihop när det gäller försörjningsstöd för dem som nu skrivs över från det statliga etableringsstödet.
Och nu kommer nästa kommuns dystra prognos, idag handlar det om Hedemora kommun som i sin prognos kommer att gå 30 miljoner i underskott. Enligt Hedemora kommundirektör Annika Strand beror detta främst på ökade kostnader för barn och unga, missbruk och försörjningsstöd.

De två förvaltningarna som står för det största underskottet är bildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Enligt Strand så kan de se att fler orosanmälningar om barn som riskerar fara illa kommit in, det har varit en ökning och i fjol kom där in närmare 300 anmälningar. Av dem så har det startats utredningar i 141 fall och varje fall kostar både tid och pengar. Samtidigt så drar kostnaderna för försörjningsstöd iväg. Och de är oroliga för att kostnaderna ska skjuta iväg ännu mera när de statligt finansierade extratjänsterna nu dras in.

Från att Hedemora kommun budgeterat med ett överskott på 10 miljoner så ser det nu ut att bli 30 miljoner i underskott.
Kommunstyrelsens vise ordförande Kristina Lundgren centerpartiet säger: “Ja det ser väldigt mörkt ut faktiskt. Vi har ett stort arbete framför oss.”
Så nu har förvaltningarna ett stort arbete framför sig med att ta fram förslag på åtgärder för att minska kostnaderna. Det kan bli så illa att vissa verksamheter kanske till och med får läggas ned.

Det är samma visa där i Hedemora som i Hässleholm. Staten lägger över ansvaret för att försörja dessa “nyanlända” på kommunerna så att staten slipper kostnaderna. Att sedan de hårt ansträngda kommunerna sedan innan redan går på knäna det bryr sig inte staten alls om, de menar att det nu är kommunerna och vi skattebetalare som ska betala kalaset.
Det blir vi skattebetalare som får stå för kostnaderna både via skattsedeln och via sämre kommunal service.
Det är alltså detta som blev kontentan av att svenska politiker var så naiva och trodde att vi i Sverige kunde ta emot hela jordens befolkning och betala för dem.

https://www.svt.se/…/…/dyster-prognos-for-hedemoras-ekonomi…
https://www.svt.se/…/…/kommunalradet-om-kommande-besparingar

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *