Tino Sanandaji: Hade bensin ökat lika mycket i pris som KPI hade det idag kostat 6.8 kronor litern.

En dramatisk utveckling är den explosionsartade tillväxten av Bensinupproret, som nu samlat 400 000 medlemmar, fler än Miljöpartiets samtliga väljare.

Jag som vare sig har bil eller körkort ska erkänna att jag knappt märkt att priserna skenat och aldrig funderat på hur det påverkar de som bor på landet utan kollektivtrafik och måste köra flera mil per dag till jobbet (för att inte tala om vårdcentral, posten och annat som lagts ned).

Samtidigt som pris på bensin/diesel höjts har man avvecklat service och inte byggt ut kollektivtrafik, så att glesbyggdsbor måste åka längre. En kvinna förklarar: ”Jag har 3,5 mil till jobbet och börjar jag klockan sju så måste jag ta bussen klockan elva kvällen innan. Det funkar ju inte”

Effektiv miljöpolitik att minska utsläpp ska förena piska med morot, men i stället verkan man gett piskan till landsbygden och moroten till höginkomsttagare storstadsbor. Hur det ska lösas är svårt, då vi måste få ned utsläpp men inte kan låta delar av Sverige bära en disproportionerlig börda och avfolkas.

Det vore dock bra att för en gångs skull slippa dumdrygt fejknews förklädd till ”faktakoll”. Ett exempel som sprids för att förlöjliga är att glassen GB-Sandwich sen 1972 ökat i pris lika mycket i bensin, vilket används för att förlöjliga.

Det är bara cherry-picking av en oviktig produkt vars pris ökat ovanligt mycket. Sen 1972 har bensin ökat långt mer allmänn prisnivå på samtliga varor och produkter, närmare bestämt 2.5 gånger mer än inflationen. Hade bensin ökat lika mycket i pris som KPI hade det idag kostat 6.8 kronor litern.

Det är också märkligt att avfärda med att ökning i bensinpriser är ungefär lika stor som ökning i reallöner. Norm är ju att löner ökar mer än priser, annars skulle vi aldrig ha välståndsökning.

Dessutom bortser många från att låginkomsttagares inkomst stagnerat. SCB redovisar inkomstfördelning mellan 1991-2017. Under perioden ökade höginkomsttagares inkomst mycket mer än bensinpriserna, men låginkomsttagares inkomster med drygt 1.1 per år, hälften så mycket som bensinpriset. De som använder sunt förnuft om priset på pumpen hade rätt, som vanligt, medan hippsters som föraktar vanligt folk och överskattar sig själva hade fel, återigen som vanligt.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *