Tino Sanandaji: Kronan fortsatte sitt ras idag mot nya bottennivåer medan bensinpriser fortsatte öka.

Detta var dagens goda nyheter, nu över till det dåliga. Di och Expressen:

”SKL slår larm – 69 kommuner i kris: ”Det är bara början”
Sveriges kommuner och landsting larmar om de värsta ekonomiska problemen på tio år. Unga flyr till storstäderna samtidigt som kommunerna har problem att ta hand om sina äldre och ska bära kostnaden för nyanlända” ”Var fjärde kommun blöder – varning för skattehöjning. Andelen kommuner som går med underskott är den högsta sedan finanskrisen..Till 2022 kommer kommunerna och landstingen behöva 38 miljarder kronor”

Ingen beräknat hur mycket som orsakas av invandring respektive andra faktorer, så många pratar ofta vagt om ”demografiska faktorer” eller ”befolkningsökning”, medan SVT skuldbelägger våra äldre. Givetvis bidrar äldre till kostnadsökning, men vi har inga bevis på att de är centralförklaring. Åldrande befolkning är trots allt något som vi sen länge förberett oss på. Det är lätt utse äldre till syndabock då många sväljer det och de själva ofta är försynta och känner skam, vilket gör de till en lätt målgrupp att sparka på.

Av de 69 kommuner som redan har underskott är överväldigande majoritet i Norrland eller i glesbygd i övriga landet. Av Sveriges glesbygdskommuner har två tredjedelar redan underskott innan vi ens gått in i lågkonjunkturen!

Många reagerar på bensinpriset som tvingar folk att flytta och eroderar skattebaser ytterligare. Men reaktionen beror också på att kostnad vid pumpen är ovanligt synligt, de underskott, nedskärningar och skattehöjningar som väntar kommuner är ännu större än ökade av bensinpriser, bara mer osynliga.

Sammanfattningsvis är ladorna fulla, och vi ska vara tacksamma så länge vi har det bättre än drängar på 1890-talet.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

4 tankar på “Tino Sanandaji: Kronan fortsatte sitt ras idag mot nya bottennivåer medan bensinpriser fortsatte öka.

 1. Ulrika

  “Ingen beräknat hur mycket som orsakas av invandring respektive andra faktorer, så många pratar ofta vagt om ”demografiska faktorer” eller ”befolkningsökning”, medan SVT skuldbelägger våra äldre. Givetvis bidrar äldre till kostnadsökning, men vi har inga bevis på att de är centralförklaring. Åldrande befolkning är trots allt något som vi sen länge förberett oss på. Det är lätt utse äldre till syndabock då många sväljer det och de själva ofta är försynta och känner skam, vilket gör de till en lätt målgrupp att sparka på.”

  Vad som inte ens Tino tänker på är ju att de äldre faktiskt bidragit till landets ekonomi i många år innan de blev äldre till skillnad mot en stor kostnadsdrivande grupp som helst inte skall nämnas.

  Svar
 2. Klokaankan

  Bara för att ni som går på att det är äldre som orsakar så stora kostnader.
  Gå gärna in på SCB och antal äldre 2019.
  Största gruppen som troligtvis kan behöva hjälp är 80- 85 år, de är ca 250 000.
  86- 90 år, ca 150 000.
  91- 95 år, 75 000.
  Den gruppen som skuldbeläggs är inte ens 500 000 personer. Skam Sverige att vi inte kan ta hand om den lilla grupp äldre som kan behöva vår hjälp.
  De äldre har gjort rätt för sig i hela sitt liv jobbat och slitit och nu har ni politiker mage att skambelägga “äldre” för att de på ålderns höst rättmättigt kan förvänta sig en trygg ålderdom.
  Skam och lögn, ohederligt, finns inte ord vad jag tycker om ert agerande. Men det går helt utmärkt att ge fristad åt 9000 afganska “barn” som kostar miljard belopp per år. En afgan 1 miljon per år minst.
  Ni som sr hur våra gamla behandlas, hur kan vi få denna usla regering att backa och avgå?

  Svar
 3. Ayam

  Hanif kära bror, använder nu ditt namn för att bredda bilden på lång sikt, nånstans finns nån typ av början om den stora lögnen, därför ställer jag några intressanta fråga till dig, för Alla andra att se.
  Vad är den bestämda definitions-skillnaden mellan människa person?
  Kan man lagföra en människa?
  Vad betyder Egentligen artikel 6 i dom mänskliga rättigheterna?
  Finns personliga skyldigheter?
  Om alla myndigheter vilar på handelsplattformen om varor och tjänster, strikt bolagiserade, räntedriven och vinstdriven Hur kan då grundlagen nummer 1 gälla, *all offentlig makt utgår från folket*? Kan myndighet ha två herrar?
  Står våran grundlag över eller under eu:s lag?
  Dessa frågor är av vikt långt innan ideella frågor.

  Svar
 4. Lars wiborgh

  Det är en stor skam att skylla på att vi blir äldre . Fy faan för att svt kan uttrycka sig så skandallöst dåligt.orsaken till att kommunerna går på knäna, är regeringen som är skuld till detta sabotage mot svenskfödda svenskar. Den nuvarande regeringen borde ställas in för rätta ,att man hela tiden sagt attasverige går som på räls när det gäller svensk ekonomi.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *