Elnäten klarar inte satsning på elbilar

Det är en total mörkläggning av konsekvenserna när alla batteridrivna elbilar/fordon ska laddas.

Politiker menar att vi (alla) ska vara med och betala för bränslet till elfordonsägarna genom elabonnemangen till våra hushåll.

Enligt mig är detta helt fel, jag vill inte vara med och bekosta ett nytt infrastruktursystem för elförsörjningen bara för att elbilarna ska få i det närmaste gratis bränsle.

1 elbil med ett batteri på 80kWh som ska laddas på 1 timme kräver säkringar på 120A 3-faser, laddning av elbilar kan göras över längre tid vilket medför att det inte krävs lika stora säkringar, men då minskar bilens tillgänglighet m.m.

Ett ganska vanligt elabonnemang för en hel bostadsrättsförening är 80A 3-faser.

Vanligt elabonnemang för en villa är 20-25A 3-faser.

Vanligt elabonnemang för en lägenhet är 16A 3-faser.

Med denna enkla kunskap kan vi se att våra elabonnemang inte räcker till.

Detta är vad endast en elbil kan ställa till med, hur blir det när alla ska ladda sina elbilar på parkeringen hemma?

Enligt politikerna ska alla vara med och betala/subventionera bränslet till elbilar/elfordon som inte ens är miljövänliga. Politikerna utnyttjar den allmänna okunskapen inom elförsörjning (säger vi inget så märker de ingenting förrän det är för sent).

Energin för laddning av elbilar/elfordon är idag inte det stora problemet, det är den momentana effekten som kommer infinna sig i elnäten vid laddning som blir det akuta problemet. Elnäten kommer inte klara av dessa stora effekter utan enorma förstärkningar och tillhörande enorma kostnader i elnäten, mångmiljardbelopp om vi beräknar för hela landet.

Vad händer i elnätet?

• Interna 400V-nät måste bytas ut eller förstärkas, till exempel inom bostadsrättsföreningar.

• Elnäten på mellanspänning och lågspänning som försörjer de interna näten måste bytas ut eller förstärkas.

• Elnäten på högre spänningar som försörjer mellanspänningsnäten måste delvis bytas ut eller förstärkas.

Konsekvenser av politiska beslut och mörkning av kostnader för ombyggnationer i elnäten:

• Låga bränslekostnader för elfordonen (alla vi som inte vill köra dessa miljöovänliga batteridrivna elbilar/elfordon ska vara med och betala bränslekostnaderna).

• Inom bostadsrättsföreningar skapas en orättvis fördelning av kostnaderna för elabonnemanget. Man menar att alla inom föreningen ska vara med och betala laddningsplatserna samt utbyte av elkablar med mera till elbilarna.

• Sannolikt kommer detta medföra att vi får fler strömavbrott i framtiden.

• Elnätsbolagen som är monopolbolag kommer att ta ut kostnaderna för dessa ombyggnader av alla oss som har ett elabonnemang, det innebär att alla vi som inte har elfordon får vara med och betala bränslet till elfordonssägarna.

Jag menar att alla som vill köra elbilar/elfordon med batterier ska betala vad det kostar, stå för sina egna kostnader helt enkelt.

Ni politiker som bidrar till detta förkastliga sätt att dölja kostnader och konsekvenser bör träda fram och berätta varför ni anser att alla ska vara med och betala grannens bränslekostnader, elbilarna/elfordonen med batterier är inte ens miljövänliga. Var står Energimarknadsinspektionen i frågan?

Vi ska inte sluta flyga, köra bil, åka buss med mera. Vi ska byta bränslen och batterier till vätgas och bränsleceller. Vi ska utveckla och använda våra bilar/fordon i ännu större utsträckning än idag, de skapar jobb, de ger oss så mycket komfort i det dagliga livet som behövs för att familjer ska fungera.

Hur svårt kan det vara för er politiker att förstå att det enda riktiga är att använda/omvandla energin som finns i luften till energi som vi kan förbruka i våra energiberoende processer. Vi ska bygga ut och utveckla ett energisystem som bygger på vätgas och bränsleceller, det ska vara basen i vårt nya energisamhälle.

Bror Larsson, elkraftingenjör

Debattinlägget i VLT här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

40 tankar på “Elnäten klarar inte satsning på elbilar

 1. Björn Sjölund

  En elbil dra ung. 2 kWh/mil. Ett 80 kWh batteri räcker då till 40 mils bilåkning. Hur många kör 40 mil om dagen? Bror Larsson må vara elkraftsingenjör men han vet tydligen inte hur långt bilarna körs i Sverige.

  Björn Sjölund, Elbilsförare sen 5 år

  1. CP

   Björn,
   Drar din elbil så lite under vintern när det är flera minus grader och du måste ha värme i bilen och kanske behöva åka 120 kmt?

   1. Jesper Jakobson

    Min bil (Hyundai Ioniq) drar ca 1,4 kWh/mil på sommaren och 1,9 kWh/mil på vintern i 110 km/h.

   2. Joakim

    Nä, då drar den 2.5kwh/mil. Vad tror du? Att den drar 300% mer öhh?

  2. Anders Wallenquist

   Elbilar laddas oftast om natten, då elpriset och konkurrensen om elen är lägre. Många som kör 1500 mil per år kommer ladda med 6A 4 – 8 timmar per natt. Elbilar kommer på sikt att erbjuda en viktig resurs för utjämning av elförbrukningen i nätet. När solen skiner och vinden blåser kan parkerade bilar passa på att ladda för att sedan fungera som en backup när vinden mojnat. Så kallad Vehicle to Grid. Minskar behovet av vatten och kärnkraft och minskar belastningen på stamnätet.

  3. Beavis

   Finns inte en chans i världen att Bror Larsson är “elkrafftingenjör”.

  4. P-o

   Jag är själv nybliven elbilsägare/förare. Jag anser definitivt att författaren har bra koll. Politiker har definitivt inte koll. Jag har 25A 3f hemma. Skulle behöva 32A för att ha en acceptabel laddning. Då krävs stora ingrepp. Skulle ovan på detta, alla grannar göra samma sak. Då behöver stammen i gatan bytas.

 2. Jordnära

  Man kör bara tomt batteriet när man är på enstaka långresor och då laddar man på offentliga snabbladdare.

  Under normal vardag laddar man bilen långsamt under natten när man sover. Det passar bra för elnätet har låg belastning nattetid. Den el som krävs för att ersätta alla fossilbilar är mindre än överskottet i Svensk elproduktion, runt 11twh.

  När det gäller bostadsrättsföreningar så har moderna laddboxar inbyggd lastfördelning vilket gör att de automatiskt stryper effekten innan de blir några strömavbrott. Det är inget problem.

  1. Bertil

   Tack för ett bra och upplysande inlägg. Just utbyggnad av låg- och mellanspänningsnäten kommer att kosta enorma summor. Som alla elkunder måste vara med och betala, även jag som anser att batteridrivna elbilar är ett dödfött projekt. Satsa istället på biobränslen till den befintliga fordonsflottan och vätgas/bränsleceller till nya fordon.
   Till Jordnära. Jag vet inte varför du kallar dig det, när du verkar gilla elbilar. Dagen elbilar är långt ifrån så utsläppsfri som det ofta påstås. Koldioxid vid tillverkning av batterier, miljöförstöring inom gruvindustrin, orimliga arbetsförhållanden för många gruvarbetare, kommande konflikter när olika makthavare strider om metaller som det redan nu är brist på. Dessutom är mycket av koboltfyndigheterna förorenade med uran. Detta har gjort att kobolt är eller kan bli förbjudet att exportera.
   Den gamla sanningen, “Dagens lösningar blir morgondagens problem”, kommer att visa sig stämma igen. Lägg ner skattesubventionen av elbilar och elcyklar. Bidrag istället till forskning och utveckling av biodrivmedel och vätgas. Inför bidrag för etanolkonvertering av äldre fordon

   1. Joakim

    Om våra bilar drivs med biobränsle kommer hela Sveriges skog användas till enbart bilar, då menar jag ALL skog i Sverige!!! Elbilar är inte ett problem, det är lösningen till ett rikt Sverige, som inte köper bränsle från utlandet! Fattar du? Tänk lite på det… och när vi inte betalar till utlandet fixar vi vägarna med pengar som blir över. Med skatt på vår höga inkomst.

  2. Calle

   Känns det inte lite fel att ha en blogg som heter “projektsanning” och publicera vad som synes vara enskilda åsikter? Eller har du referenser till studier som backar upp det du säger? Kan vara en bra idé att lägga till dina källor om du vill att innehållet ska tas som sanning. Eller är det din egen uppfattning av vad som är sant som framställs?

 3. Ulf

  Elkraftsingenjör knappast med den kunskapen.

  1. Anders Wallenquist

   Olja är konfliktråvaran nummer ett. Många battertillverkare har koldioxidneutral tillverkning. Tesla är självförsörjande på solenergi, svenska satsningar kommer använda kolkraftsfri svensk el.

 4. Erik

  Hur okunnig kan du vara Bror Larsson, elkraftingenjör är själv tekniker och precis som dom andra 2 skrivit i kommentarerna så händer dina scenario ALDRIG.

  Så sluta sprida din okunskap och lägg 5 min och läs på om elbilar..

  På tal om batteri du gnäller inte om alla nya mobiler men så fort det handlar om brom brom så kommer gnället..

  Kör du 3000 mil/år så spar du över 20 000 kr på att köra elbil d.v.s om du kan ladda den hemma medans du sover.

  Så då tar det cirka 7-8 år att köra in merkostnaden men sen har du minst 10-20 år till med 80-90% batteri kapacitet utifrån Tesla statisk så länge du valt en elbil med vätskekylda batteri t.e.x Kia E-Niro eller Hyundai Kona..

  Dessutom är intervall service kostnaden äckligt billig 650 kr för 1500 mil och 1500 kr för 3000 service och det fortsätter så under hela garanti tiden på 8 år/16000 mil med en Kia E-Niro.

  1. Constantin Muntean

   Det är kul att se folk som tror på glädjekalkyler som barn på Jultomten ! Men naivitet är farligt, också ! Minns ni hur det lät med dieselbil, som var både miljövänliga och ekonomiskt fördelaktiga ? Staten fick oss alla att köpa dieselbilar för att sedan smälla till med höjd skatt och fördubbling av diesel priset!!! Staten kan inte förlora pengar. Inte heller privata elbolag. I USA och Sverige pratar man redan om en skatt/km. motsvarande 0.5-1 $ . Kul va ? Så var redo att öpna plånboken ! “Big time !”

 5. Filip

  En elbil behöver laddas med 6 kwh per dag i snitt. Över en natt på 8h så tas det med 6A enfas. Det är det nätet kommer att belastas med i snitt. Sen kommer det att behövas vissa stora MW laddare. Dessa kommer att bekostas av de som laddar där.

  Det du skriver är så långt ifrån sanning att det kan räknas som fake news.

 6. Andreas

  En liten aspekt bara på beräkningen på av elbilens ekonomi, vem vill köra samma bil 8 år lr mer? , blir ju hopplöst omodern o inte lika säker som framtidens bilar etc. Dom allra flesta byter ju bil efter 3-5 år.

  1. Anders Wallenquist

   Bilen skrotas inte bara för att förstaköparen byter bil. Det är alltid första ägaren som tar mest stryk på värdeminskning. En Tesla är konstruerad att hålla 160 000 mil, återstår att se om det blir verklighet. Finns dock exempel på Tesla taxi som passerat 80 000 mil

  2. Jose'

   När du tröttnat på bilen efter 3-5år är det helt lagligt att sälja den.

   Låg driftkostad = högre andrahandsvärde.

   Det blir ju mer pengar över att plöja ner i nästa bilinköp.

   Super duper bra ju!

  3. Bondlurken

   Öhhh. Har en 03 xc70 D5 som gått 65000 mil och drömmer om att ha råd att köpa en 11 som gått max 20000 mil. Byta vart 3 år gäller inte knegare som betalar bilen kontant efter att sparat ihop pengarna, eller ska banken sponsra kalaset.

 7. Larry Bjurefjäll

  Larry.Vad händer när staten inte får in skattepengar kanske som i Ilinois som höjer avgiften för elbil från ca 18 dollar om året till 1000 dollar om året jag är ju inte proffs på tyckande som många är men jag klarar mig ändå.

 8. Dan

  Ja du… ingen som laddar så hemma .. helst laddar man när det fins ett över skot av el bra ställa in laddaren

 9. AndreasW

  Sv till Anders

  Oavsett om första ägaren kör bilen i 3 är eller 8 är så kommer ju inte bilen skrotas efter det. Sett ifrån ett miljöperspektiv så kommer elbilarna vara snällare mot miljön än motsvarande bensin och diesel dito.

  Dessutom, de nyheter som har räknat på miljöpåverkan for en elbil verkar riktigt vinklade då man inte jämför bilarnas cyklar likadant. Vidare så använder den beräkningen den skitigaste energimix (läs dansk mix en vindstilla dag) som går att uppbringa och detta är långt från svenska elmixen.

  Summan är att jag tror på elbilen.

 10. Jonas

  Själv bor jag i villa i norra Sverige.
  Pendlar Piteå-Skellefteå med min elbil, 14mil per dag.
  Laddar det mesta hemma under kväll och natt, 16A huvudsäkring.

  Tur att jag inte frågat herr elkraftsingenjör om vilken huvudsäkring mitt hus behöver 😉

 11. Daniel

  Går oljebolags aktierna dåligt? Ingenjörn. Haha nollkoll. Kört ca 15000 el mil. Snabbladdning på långresa annars räcker 16a mer än väl hemma. Marknaden löser det enkelt med timpriser för att styra belastning till rätt tid.

 12. Olof

  Kul med folk som försvarar elbil till 100% fast ingen har kunnat bevisa att utsläppen blir lägre för normalt bilanvändande alla bara tror och lyssnar på några sk experter vad dom tror, elbil är enbart försvarbart i dagsläget för körning i städer typ taxi hemtjänst mm, framtiden tillhör bränslecell förmodligen,
  Hur tror ni att det skulle se ut om vi låt säga har 50% har elfordon dvs ca 2 miljoner elbilar hur skulle den strömförsöjningen se ut , den utbyggnaden det kräver kommer släppa ut enorma mängder utsläpp och det är bara i sverige sen kommer alla utsläpp när man skall återvinna alla dessa batterier också + alla dessa transporter som behövs för att ta hand om dessa tunga batterier = stora utsläpp
  Och en annan grej skulle vilja se hur det skulle se ut i trafiken om det fanns 50% elbilar det skulle förmodligen bli kaos långa köer till laddningen och på köpet skyhöga elskatter för staten måste ta in sina pengar och skulle vi få eldrivna maskiner och lastbilar så skall alla vägar ,broar mm försärkas för den extra vikten (en lastbil behöver ca 6-8 ton batterier enligt scania och volvo )

  1. Fredrik

   Hela ditt inlägg är en enda mening. Svårläst. Punkt och stor bokstav har du inte hört talas om?

 13. Calle

  Aldrig hört talas om elkraftingenjör
  Och jag förstår varför

 14. Anna Jara

  Jag har köpt en Zoe, som vardagsbil tycker jag vden är fantastiskt. Jag laddar den i ett vanligt uttag under natten.

  Vi har släktingar ni Peru. Där kör framför allt fattiga människor på gas. När gasen läcker blir bilen som en bomb. Kollision är inte heller en bra grej.

  Så att den tekniken ännu inte rönt framgång har nog sina anledningar.

  Jag tycker att det absolut finns skäl att problematisera runt elbilen och vårt elnät. Men elbilen är absolut inte så törstig på el som insändare menar. Då skulle det inte bli någon ekonomi i ägandet.

 15. Niklas

  Det är inte kul med alla som försvar bensin och diesel. De är i någon form av förnekelse. Man kan ge dem vilka bevis som helst men de kommer att förneka det ända in i döden allt för att försvara sin nuvarande livsstil. De kommer med massa påståenden som de inte har någon som helst underlag för. Det värsta är att andra förnekare använder dessa påståenden som sanning utan att faktagranska påståendena alls och sprider den falska informationen som sanning. Olof har du något som kan styrka dina påståenden eller använder du bara ditt ‘sunda förnuft’?
  Och föresten det finns massor av bevis för att el är bättre än bensin och diesel för miljön och för plånboken, men det kommer du och andra förnekare antagligen inte ta till er ändå för ni har redan bestämt er.

  1. Bigrig

   Lät som du pratade om SD där ett tag hahahah. Håller med dig till 100% folk! Folk slänger ur sig allt möjligt innan dom kollat fakta. Jag jobbar med elbilar och att folk påstår att dessa ska släppa ut mer än en bränslebil är långt från sanningen. Vid produktion är elbilen större bov men där bilen körs är det utsläppsfritt. Och efter 8-10år 10000mil ca så är den mycket bättre för miljön än en fossilbil. Och tyvärr tror jag inte att alla nej sägare till elbil inte bryr sig så mycket om gruvarbetarna i Afrika eller barnen det handlar om.. Utan att dom ska kunna köra bilar som passar deras livstil. Batterierna kommer återanvändas till andra syften när dom är Så kallade förbrukade. Svårt att återanvända fossiltbränsle när det är använt. Tänk om!

 16. Michael

  Hej alla,
  vill inte vara sådan… har kört elbil i många år och känner på mig att Björn inte ägt någon. Man kör inte tills “tanken är slut” som med en förbränningsbil. Man laddar när man kommer hem och ytterst sällan behövs mer än 1fas på 10A. Det viktiga är att det finns många långsamladdare på jobbplatser. Björn har dock rätt i att effektuttaget är något att tänka på, men för hushåll… njee.
  Dock behövs snabbladdning behövs dock längs motorleder och liknande.
  Men kortfattat, Björn har tekniskt rätt men i praktiken fel. Oroa er inte för att behöva öka säkringar m.m.

 17. Valter

  Alla som vurmar för vätgas verkar helt bortse från att det är ett slöseri utan dess like med el eftersom verkningsgraden från el till rörelse i en vätgasbil är ca 35%, dvs 65% av elenergin går förlorad på vägen. Detta i motsats till elbilen som har motsvarande verkningsgrad på över 90%. Vätgasbilen förbrukar alltså mer än 2.5 ggr så mycket el för samma körsträcka som en ren elbil. Det är helt enkelt omöjligt att gå över till vätgasdrift utan att samtidigt höja den svenska elproduktionen med ca 50%, jämfört med elbilar där nuvarande produktion räcker för en helt elektrifierad bilflotta. Var ska den 50%-iga elproduktionen komma ifrån? Med en nysatsning på kärnkraft skulke vi behöva dubbla antalet reaktorer i Sverige. Där finns varken den politiska viljan eller pengarna, vi har helt enkelt inte råd med detta, så vätgas är samhällsekonomiskt och politiskt helt enkelt omöjligt. Dessutom är ju vätgasbilarna av just samma anledning, den enorma elförbrukningen, så mycket sämre för miljön än ren eldrift. Då har jag inte ens nämnt kostnaderna, ekonomiskt och miljömässigt, för att bygga ut en helt ny infrastruktur med vätgasstationer i hela landet och vätgastransporter m m.

 18. Peter

  Jag vill bara säga att jag har redan fått betala för dom som vill åka kortare sträckor i staden. Jag har aldrig ägt en bil. Så jag har cyklat åkt kollektivt och gått. Jag sliter inte på vägarna lika mycket jag betalar inte för ohälsan som för mycket bil köring gör. Jämnförelser med kostnader för olika sastingar är en komplicerat. Titta på Göteborg självklart har man byggt staden för att alla skall ha möjlighet att äga två bilar. Inte har man byggt staden för att fler skall cykla. Och det har betalat sig i köer. Vi la ner spår för att satsa på vägar istället. Det kommer alltid ske på någons bekostnad.

 19. Jan-Erik

  Detta visar vilka okunniga politiker vi har, EU och Asien har redan förstått det och satsar på vätgas/bränsleceller i stället.
  Sverige och Polen är dom enda länderna i Europa som inte har tagit fram en strategi för vätgas.
  Elbilar fungerar för korta sträckor och för dom som bor i villa men kan bli ett komplement till vätgas.

 20. Tord

  Hm.
  Trist debatt när många bara kommenterar HUR någon har skrivit och inte VAD.
  Elbilens vara eller inte vara är helt oväsentligt att diskutera om, hela bilvärlden är inställd på att tillfredsställa alla elbejakare just nu, så elbilarna kommer att bli fler och fler vare sig man vill det eller inte. Men att ha en bil i framtiden blir en klar klassfråga: Villaägare? Visst kan du ha elbil! Lägenhetsboende stackare? Hur i h-vete ska du ladda din bil över natten? En sladd ut genom fönstret från åttonde våningen?
  Och ni elbilsägare som i nuläget skriver att ni inte har några problem, det är ju inte så konstigt, ni är ju i minoritet, det är ännu inte överbelastning av elnätet, vägunderhållet bekostas fortfarande till stor del av bränsleskatten och köerna till snabbladdarna är fortfarande rimligt långa. När ni är legio kommer problemen som brev på den forntida fungerande posten (pre-Nordea). Men problem är ju till för att lösas, så bränsleceller, nya batterier, fusionsreaktorer och annan science fiction kanske blir verklighet till slut. Kanske. Men låtsas inte som om det inte är problematiskt. Det utbyggda välfungerande nätet med fossilbränslestationer kommer att ta lång tid att ersätta. Ett fullt fungerande eltanknät måste göra det lika smidigt och snabbt att fylla på med mängder av energi, och rent samhällsekonomiskt måste skatteintäkter ersättas, till exempel med kilometeravgifter (enligt forskare på KTH), för pengar till vägunderhåll och utbyggnad måste flyta in på något sätt.

 21. Niklas

  Vad är detta med skatten, betalar man ingen skatt på fossila bilar? Det är klart att det måste till skatt även på elbilar men det kommer knappast bli dyrare på en elbil än det är på en bensin bil. Priset på elbilar kommer även det att sänkas när det produceras mer bilar. Om några år kommer en elbil ligga på samma pris som en bensinare kanske lägre. Det kommer dyka upp elbilar på begagnat marknaden så att även de som har det sämre ställt kommer att kunna köra en elbil. När man skaffat en elbil kommer man kunna spara pengar jämfört med bensinen då elen och servicen är billigare än bensin och disel. Bättre och billigare teknik för att ladda bilarna är redan på väg. Bättre och miljövänligare batterier är även de på väg. Många bostadsföreningar kommer att installera solceller på ex. tak för att hjälpa till med el. Vad jag vill komma till är att samhället kommer även det att utvecklas, det kommer ta några år, men tänk på den positiva effekt det kommer ha på luften vi andas, minskat buller och en bättre miljö.

  Ps Att ersätta fosilbränslestationer kommer inta heller bli något större problem då mycket av jobbet är redan är gjort, det är en av de positiva sakerna med att vi redan använder el överallt.

 22. Ted

  vet ej om någon tänkt på detta, men om folk använder elbilar. Hur ska staten få tillbaka de stora skatteförluserna från bensin/diesel? Då kommer något annat bli lidande av större skattehöjningar, kanske till och med elen fördubblas om inte tripplas för att få igen förlusten. Så varför skulle det ens bli billigare med elbil?

  Inte kommer staten att ignorera den förlusten.

 23. Christopher

  Hur tungt blir det för elnätet hemma när alla barnfamiljer med två bilar ska laddas samtidigt på natten? Två bilar är ett måste för många för att få vardagen att gå ihop.

Kommentarer är stängda.