Pia Steensland (KD): ATT DET FÖREKOMMER FUSK INOM ASSISTANSEN FÅR INTE ÖVERSKUGGA DEN VERKLIGA LSS-KRISEN

Det gör mig ont att kriminella aktörer försöker sko sig på den personliga assistansen. Vi måste åtgärda detta fusk – precis som det fusk och den brottslighet som finns inom andra offentliga verksamheter där vi förvaltar skattebetalarnas pengar.

Myndigheternas möjligheter och ansvar att samarbeta för att komma åt brottslighet mot samhällets välfärdstjänster har under de senaste åren förbättras. Det arbetet måste fortgå. Det kräver hög kompetens om denna typ av brottslighet både hos Försäkringskassan, kommunerna, Migrationsverket och hos de rättsvårdande myndigheterna, polis och åklagare.

Men, och det är ett stort men, S/MP-regeringens pågående nedskärningen inom assistansersättningen minskar inte brottsligheten. Istället visar rapport efter rapport ifrån myndigheter att nedskärningarna drabbar personer med stora och omfattande behov av stöd.

Tidigare i år träffade jag treåriga Alicia och hennes familj. Alicia föddes med omfattande funktionsnedsättning. Det måste vara uppenbart för varje människa som möter Alicia att hon har omfattande behov av hjälp och stöd. Och att det kommer vara så under hela hennes liv. Men sedan Alicia föddes har hennes föräldrar fått kämpa mot myndigheter. De har kämpat för att få det stöd som borde vara deras och Alicias lagliga rätt genom LSS.

Avskedsorden ifrån Oskar, Alicias pappa ringer i mina öron.
– Jag skulle gärna vilja träffa någon som har lyckats fuska till sig assistans. Kanske skulle jag då kunna få råd om hur vi ska göra för att få den hjälp Alicia behöver och borde ha rätt till enligt intentionen med LSS.

Vi får inte låta fusk-debatten överskugga den verkliga LSS-krisen. Verkligheten är att människor med omfattande funktionsnedsättning idag inte får den hjälp de behöver för att klara sin vardag. Människors liv och familjer trasas sönder. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Pia Steensland (KD)


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *