Greta svarar på kritiken. Stackars Greta.

Greta Thunberg tycker att det är sorgligt att vi vet så lite om varandra att man aldrig ”kan göra något för en god sak, utan att det alltid måste vara en dold agenda bakom.” Det är sorgligt för Greta.

Hennes svar återspeglar det barn hon är. Barn har rätt att vara naiva och oskuldsfulla. De har också rätt i att alltid tro på vad mamma och pappa säger. Med henne som budbärare, kan inget gå fel för ingen kan eller får kritisera. Men det har vi gjort ändå. Och det har sina orsaker.

Att låta Greta Thunberg vara miljöfrågornas förkunnare för elitens budskap är en beprövad och mycket framgångsrik metod. Greta är ju framtiden. Men det är också en starkt ifrågasatt metod och det med all rätta.

Kära Greta jag vill rikta mig direkt till dig… Det handlar inte om Åkesson inte tror på dig, inte heller det när vi andra kritiserar.

Vi som kritiserar säger inte att du inte kan tänka självständigt. Vi säger inte heller att du inte kan reflektera kring miljöpåverkan eller att du inte kan ta ställning för det du tror på. Vi säger inte ens att du inte ska engagera dig. Det vi säger är att din oskuld gör dig till ett lätt offer eftersom du, på grund av otillräcklig livserfarenhet, är ett lätt offer att utnyttja och förleda. Att lura och bedra helt enkelt.

Det är ingen slump Greta att din mamma, politiker och vårt samhälle vill ha dig som frontfigur. Din oskuld och din framtid bistår och legitimerar deras politiska budskap. Politiska budskap som faktiskt måste kritiseras. Du utnyttjas av vuxna därför att du sätter käppar i hjulen för relevant kritik att komma fram. Det är helt enkelt fel att ifrågasätta dina övertygelser därför att de är barnets övertygelser.

Visst förstår jag Greta att du blir ledsen när du läser kritiken men den bottnar i omsorg om dig. Det är inte meningen att försöka ta ifrån dig dina övertygelser.

Det handlar om att vi som samhälle måste klara av att sköta politiken själva. Vi måste nämligen kunna debattera och ifrågasätta sådant som kan komma påverka ett helt land i många många år. Det borde din mamma ta sig tid att förklara för dig.

Det handlar också om att skydda dig från att utnyttjas. Det kan inte vara odelat positivt för dig att vara landets frontfigur i miljöfrågor.

Nyheter24…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

5 tankar på “Greta svarar på kritiken. Stackars Greta.

 1. Hans Kjellgren

  Hej Madeleine!
  Sorgligt att en människa som så uppenbart kan tänka och formulera sig väl i skrift också är så naiv, kanske tom i samma klass som Greta.
  En enkel fråga bara. Hur lång tid, (i år) tror Du att vi, dvs världen, har på oss agera?
  Mvh
  Hasse i H-sand

  1. Madeleine Lilja Rönnqvist

   Hej Hasse! Det vore önskvärt om du kunde skilja sak från person. Uppskattar inte att utan grund kallas naiv. Oaktat det besvarar jag ändå din kommentar. Jag säger inte att miljöfrågorna inte är viktiga. Det jag säger är att ansvaret för dem inte kan axlas av en 16- åring. Hon utnyttjas av vuxna, aktivister och våra politiker i frågor de får relevant kritik kring. Den kritiken vill de inte lyssna på. Om något så är det viktigt att lyssna till båda sidor men med Greta som frontfigur vill komma undan en sådan debatt. Det vinner ingen på. Och Greta är en synnerligen klok tjej men hon kan engagera sig utan att axla ett sådant betungande ansvar. Här kan du läsa ytterligare en klok artikel i samma ämne.

   Madeleine

   https://www.facebook.com/1180301758677093/posts/2858401437533775?metadata=g2gHgedpP6aIBGRCbQPFTpVzUMudKsEs7GuBSSrq/dTBnMLW/eIZ9KUTNJAc1SV5pGe5ENJwqyTPAfWlgHGQQ9PfFgbziGgdCzqvghPLdFwf9oLcS4dQ8qupvc7eQAei&sfns=mo

 2. Un

  Jag kanske inte kan formulera mig så väl i tal och skrift men fakta är att Sveriges totala miljöpåverkan är som en liten piss i Atlanten.Som i alla avvikelser fokusera på de största dvs där skiten kommer ifrån.Jag vet ,simpelt ,men sunt förnuft slår allt skitprat och miljöhysteri.Agera mot dem som släpper ut skiten och fyller sina floder med sopor.Två floder i Afrika och åtta i Asien står för över 85% av all skit i haven.Fullständig hysteri råder i Sverige om du slänger en plastbit i fel container,som ändå eldas. Masspsykos råder och en ungdom som borde vara i skolan upphöjs till miljöhelgon.Patetiskt.

 3. Uno Hansson

  “… Visst förstår jag Greta att du blir ledsen när du läser kritiken…” Tja, hon påstår ju själv (och ser lite illmarig ut… att.. “det är ganska roligt…” att de likasom inte har en enda susning av vettiga argument… och reportern kommenterar ju att hon har “… ett psyke av stål…” dessutom slirar DU Madeleine på sanning om att hon inte beskyller just Åkessons valmötes-strategs-kommentar för att vara “trollig”… eftersom det ingår i “det sociala spelet”… som hon brukar hänvisa till när det gäller nonsenssnack…

  1. Henrik Lilja

   Färdig-diskuterat. Jag ägnar inte tid åt människor som inte kan kommentera utan att vara otrevliga. Läs hennes text igen, hon specificerar att det att det är allmänt. Jag bryr mig inte om vem Greta pekar ut, jag pratar fortfarande om att kritiken som riktas inte handlar om henne. Du vill gärna få det här till att handla om Åkesson. För mig finns det långt mer intressanta saker att diskutera än just honom.

Kommentarer är stängda.