Kommer det att bli så att vi kommer att ha en hel generation som på grund av sin miljöångest väljer att inte utbilda sig?

| 24 maj, 2019

I dag sker den andra globala skolstrejken för klimatet. Och arrangörerna hoppas på att 10 000 ska ge sig ut på gatorna för att demonstrera. Men det är inte säkert att alla skolor kommer att ge eleverna ledigt så det kan bli betydligt färre än vad arrangörerna hoppas på.

Men en som inte kommer att bry sig om ifall hon får ledigt eller inte är Isabella Axelsson 18 år som menar att klimatet är mycket viktigare än skolan.

Men hur kan en människa tänka på det viset, tycka att skolan och att lära sig något inte har någon betydelse?
Att en utbildning bara är bortkastad tid och att det är mycket viktigare att demonstrera?
Dessa ungdomar menar alltså att skolan är något som man kan välja bort och att de ändå kommer att få fina bra betalda jobb efter de gått ut denna. Som tur är börjar nu Stockholms stad att inse att detta inte är bra och har bestämt att skolplikten ska gälla.

Utbildningsförvaltningen har bestämt att eleverna får ansöka om ledighet och vart fall kommer att behandlas individuellt av respektive rektor som både kan ge eleven ledigt men också säga att eleven inte får ledigt. Arrangören Fridays for Future har inte haft kontakt med några skolor, men hoppas likväl på stort uppslutning till demonstrationen som också lockar med med uppträdande av Molly Sanden, Danny Saucedo och Annika Norlin.

Isabella Axelsson som jag skrev lite om tidigare går tredje året på Södra Latin, hon anser att det är viktigare att klimatstrejka än att gå i skolan. Hon menar att klimatet kommer att påverka henne också efter skolan, men det kommer inte hennes betyg att göra enligt henne själv. Men skolan är inte så nöjd med hennes val och om hon strejkar nu idag kommer de att anmäla mig till CSN.
Så nu frågar jag mig hur dessa ungdomar tänker?

Eller det kommer att bli så att vi kommer att ha en hel generation som på grund av sin miljöångest väljer att inte utbilda sig?
Ja, man kan ju som sagt var fråga sig detta då även högre utbildade personer tar och uppmuntrar dessa ungdomar till att strunta i sin utbildning?
Så nu kan man hoppas att Isabella Axelsson och de övriga kommer att nöja sig med att vända hamburgare på någon snabbmatsrestaurang eller ställa sig på fabriksgolvet för att jobba för minimilön för resten av sina yrkesliv,

För det är just detta de har att se fram emot om de inte har rika föräldrar som kan försörja den.

Expressen…