EU-valet, vinnarna och lögnerna

Socialdemokraterna behåller sina fem mandat och fick 23,6 procent men vinsten till trots gjorde partiet med en minskning på 0,6 procentenheter sitt sämsta val sedan valet 2014. Det spelar dock inte någon roll för S som känner sig nöjda med att de kan fortsätta ta fighten kring en av deras allra viktigaste frågor, nämligen de högerextrema. De lät i vart fall Helene Fritzon meddela under gårdagskvällen. Stefan Löfven, ja påstod ju tidigt in i valet att det skulle bli en folkomröstning om högerextremismen. Han syftade förstås på Sverigedemokraterna. Undrar vad Löfven säger nu när SD gick framåt och S bakåt? Det tragiska dock är den radikala islamismen som är det reella hotet mot våra svenska judar kommer fortsätta att ohämmat växa.

Och självklart visade S upp sitt diktatoriska drag genom att ge tusan i den personliga integriteten och spamma 565 384 hushåll i syfte att få folk till vallokalerna. Det uppskattades inte, i synnerhet eftersom S helt i linje med sin stil ”vi är herren på täppan” hade sett till att det inte gick att besvara sms:en.

Sverigedemokraterna kunde dock fira efter ett rekordresultat. Med 15,4 procent av rösterna fick de ett ytterligare mandat i EU-parlamentet. Det här är ett parti som med en enorm viljestyrka bara växer och växer och växer. Det är inte längre något tillfälligt som andra partier kan vifta bort. De ör en del av folkdjupet på allvar nu. Som Lena Melin med viss syrlighet sa, sverigedemokratiska väljare är immuna mot skandaler. Och det kommer de fortsätta att vara, liksom det inte kommer hindra nya att tillkomma. SD:s vinster beror oavkortat på den rödgröna sörjans ”humanitet” och ”öppna-era-hjärtan”- politiken. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna alla gick alla framåt och bildade ett nytt konservativt block. Och det är den största segern. Det vi ser här ger oss en fingervisning om framtiden.

Moderaterna blev de stora vinnarna. Partiet ökade med fyra procentenheter sedan förra valet och blev därmed andra största partiet. Det var första gången på nio år som Moderaterna gick fram i ett val.

Liberalerna klarade sig precis. De förlorade ett mandat men behöll en stol åt kandidaten Karin Karlsbro. Jan Björklund förklarade floppen med att det inte hade lönat sig att ”de stått rakryggade mot de som vill avskaffa EU, krossa EU, och som inte vill att vi ska ha ett europasamarbete”.

Kristdemokraterna lyckades bra med sin ökning på 2,77 procentenheter. När valresultatet var klart hade partiet landat på 8,7 procent men det var ändå inte den framgång de hade hoppats på. Ebba Busch Thor sa att de upplevde det som att alla var emot dem. Och media vill göra gällande att det berodde på avslöjandena om Lars Adaktusson som röstat emot abort 22 gånger.

Det handlar givetvis inte om Lars Adaktusson utan om att väljarna i elfte timmen fick veta att KD röstat Ja till regeringens förslag om lättnader i anhöriginvandringen, alla får komma utan krav om egen försörjning och bostad. Media kommer fortsätta göra allt de kan för att slå in lögnen om att allt handlade om Adaktusson. Jag hoppas innerligt att KD lyssnar med ett halvt öra på det och istället förstår att de genom sitt Ja svek tiotusentals väljare.

De största vinnarna är Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centern. Alla fick ytterligare ett mandat i EU-parlamentet. Soraya Post gjorde en utmärkt insats med alla sina skandaler under de tv senaste åren och minst sagt förkastliga uttalanden. Med dessa slog hon spiken i kistan för FI som inte kunde rädda sig kvar parlamentet. Och Miljöpartiet då? Ja de lyckades hanka sig kvar. Alice Bah Kuhnke firade det som bara hon kan, som en seger.

De allra största vinnarna är M, SD och KD som tillsammans bildar ett nytt konservativt block. Det bådar gott för framtiden och nästa riksdagsval.

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *