Expressens Ledarredaktion: Kära medborgare, undvik att bli sjuka i sommar

Av | 27 maj, 2019
Denna ledare i Expressen är några dagar gammal men ack så intressant. Man frågar sig verkligen om Sverige har som regeringen Löfven säger en av världens bästa sjukvård eller vi har en sjukvård som inte kan kallas för sjukvård?
För när man får reda på att Sverige bara har 2,2 sjukhusplatser per 1 000 invånare så stiger inte mitt förtroende att vi har den bästa sjukvården. Måttet säger dock inte allt om vårdkvaliteten för en utbyggd primärvård, korta väntetider och mer dagkirurgi kan minska sängbehovet, vilket är bra. För där finns inget egenvärde i att folk ligger på sjukhus och fäktas mot multiresistenta mördarbakterier.
 
Men Sverige ligger i underkant med vårdplatser och politikerna lovar gång på gång fler sådana, men verkligheten är en annan, sedan 1994 har antalet vårdplatser halverats medan innevånarantalet i Sverige har ökat. Och på senare år har det verkligen märkts då bristen på sjuksköterskor verkligen blivit akut. Och vad gör då de styrande mer än att skrika ut att antalet sjuksköterskor ska öka med olika program, snabbutbilda nyanlända, godkänna utländska sjuksköterskor från suspekta skolor där eleverna ibland inte ens behöver vara på skolan, inte behöver skriva prov innan de får sin legitimation.
 
Och nu till sommaren så blir bristen allt större då nästan var femte vårdplats dras in enligt Dagens Medicins kartläggning. Det verkar till och med bli värre än förra sommaren som var en katastrof i antalet vårdplatser. Detta händer samtidigt som Sveriges befolkning ökar och det blir allt fler äldre som behöver vård. Med det minskande antalet sjuksköterskor så minskar antalet vårdplatser, som leder till stockning på akuterna, stressad personal och minskad patientsäkerhet.
Det kostar både liv och lidande för dem som behöver vården, för dem som samhället skrivit ett kontrakt med om att sköta om och vårda.
 
2017 gick tidningen Sjukhusläkaren igenom 55 Lex Maria-anmälda dödsfall på sjukhus, med dessa Lex Maria-anmälningar drog tidningen slutsatsen att var fjärde dödsfall delvis berodde på vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning. I ett av fallen skickades en höggravid kvinna hem trots att specialistläkaren hade velat lägga in henne och sätta i gång förlossningen. Men det fanns inga tillgängliga vårdplatser. Barnet avled i livmodern. I ett annat av fallen blev en kvinna liggande i 16 timmar på akuten med nekrotisk tarm (tänk kallbrand) utan att få vård,. Det var fullt på KAVA, den kirurgiska akutavdelningen.
 
Är detta en sjukvård att vara stolt över Annika Strandhäll, är det en sjukvård att vara stolt över Stefan Löfven?
IVO försöker många gånger att skyla över det, säga att där är ytterligare bakomliggande faktorer bakom denna sortens dödsfall. Men det är väl ändå uppenbart att vårdplatsbristen och personalbrist minskar felmarginalen.
På vissa håll så försöker sjukhusen att sommarrusta med saftiga bonusar för sjuksköterskor som jobbar över sommaren.
Det laboreras med sjuksköterskelösa avdelningar där exempelvis undersköterskor och underläkare har skött vården.
 
Eller snarare eftervården av exempelvis strokepatienter, för att avlasta andra avdelningar och frigöra sjuksköterskor.
På andra håll som i Malmö kan läkarstuderande i slutet av sin utbildning fått erbjudande om att få hoppa in som sjuksköterskor. Men när sjukhusen försöker runda personalbristen så brukar facket protestera. Och då speciellt från Vårdförbundet. som menar att det är fel att göra på detta vis. Även om sjuksköterskornas kamp för goda arbetsvillkor är högst legitim så gäller detsamma för Sveriges medborgares rätt till bästa möjliga vård, givet förutsättningarna.
 
Så nu frågar jag mig när de styrande i Sverige kommer att inse att det inte är hållbart att hela tiden spara in på sjukvården, på äldrevården eller för den delen LSS?
Bara för att ni har fått för er att folk blivit friskare så har de inte blivit det. Bara för att ni i Sveriges ledning fått för er att det går bra att spara på den svenska sjukvården så går det inte att spara hur mycket som helst, medan det går att slänga ut hur mycket pengar som helst på andra saker, så går det inte. Där finns en gräns och den gränsen är nådd för länge sedan.
 
Så nu är det tid för er som säger att ni leder Sverige så förträffligt att ni verkligen börjar göra det, nu är det tid för er att uppfylla det samhällskontrakt ni skrev på när ni tog makten vid valet 2018. Nu är det tid för er att sluta skylla på det ena eller det andra och omprioritera vart ni lägger skattepengarna och börja lägga dem där de ska läggas, alltså på Sjukvården, på landets säkerhet och på Sveriges trygghet, istället för att ni gör som idag lägger hälften eller mer på välfärdsturister som aldrig kommer att bidraga med en enda skattekrona.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *