Daniel Suhonen: “Vem brygger gravölen för nästa vaka, Löfven?”

| 3 juni, 2019

Daniel Suhonen på Aftonbladet ställde några viktiga frågor efter att ha sett Socialdemokraternas valvaka och fått reda på valresultatet för partiet.
Hans fråga som Suhonen ställde i sin krönika den 31 maj var: “Vem brygger gravölen för nästa vaka, Löfven?”
För när där inte syntes andra än just partiföreträdare, statssekreterare, ombudsmän och sakkunniga i regeringspartiet, och alla visade samma falska entusiasm som vanligt när de i ännu ett val förlorat väljarstöd. Jo, de visade den mångfald som Socialdemokraterna så mycket hyllar. Både av kön och härkomst, men alla var i praktiken pampar, heltidsanställda och proffspolitiker.

Nu frågar sig Suhonen var de vanliga partimedlemmarna var?
De som gjorde jobbet, var var de på högdjurens valvaka?
Jo tydligen så hade de en andra klassens valvaka tvärs över gatan. där de fick betala sin varmkorv. På detta sättet betalar Socialdemokraterna sina valarbetare och samtidigt tydliggöra dagens klassamhälle. Likaså var det några dagar tidigare då en bild cirkulerade på de sociala medierna, på bilden visas aktiva sossar när de samlas i Skärholmen för att ”knacka dörr”. Men även på denna bild var det nästan enbart proffs. Vanliga människor lyser med sin frånvaro i dagens socialdemokrati. Partiet håller på att förvandlas till ett proffsparti av anställda, högutbildade i storstäderna. Och det sker snabbt.

Men det märks också i valresultaten, partiet ökar i de stora, rika, urbana innerstäderna. Partiet har blivit ett elitistisk parti för medelklassen inne i städerna. Men i arbetarklassområdena, i invandrarförorterna, i brukssamhällena, på landsbygden och i glesbygden går botten ur partiet. Numera röstar mindre än var tredje i arbetarklassen på Socialdemokratin. Suhonen säger att om intet görs åt detta riskerar partiet att ”utplånas” i nästa val.
Han frågar retoriskt: “Var är reformerna och förslagen som får människor att lita på socialdemokratin igen?”
Ja, det kan man allt fråga sig. Socialdemokraterna har blivit ett maktparti där makten framför allt är det som är drivkraften.

De bryr sig inte om ifall de sluter avtal med andra som gör att de bryter de vallöften som de valdes på, de bryr sig inte om ifall de går mot sin egen politik, bara de får sitta i statsledningen. Riksdagsvalet 2018 var enligt Stefan Löfven en folkomröstning om välfärden.
Men var blev den av när Centerpartiet och Liberalerna kom med sina tvång om att få igenom förslag för att stötta Löfven?
I detta EU-val som Socialdemokraterna betecknade som en fantastisk framgång innebar att de själva förlorade stöd, Vänsterpartiet stod så gått som stilla och Miljöpartiet tappade.
Så var det en framgång Löfven, var det den stora framgången som ni ville få det till när vänstersidan tappade 8,8 procent?

Var det den framgång som ni ville få det till när det konservativa högerblocket Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vinner 11,6 procent?
Och att bara 41,7 procent stöder de tre rödgröna partierna i detta val?
När Socialdemokraterna i Jämtlands län för att ta ett exempel tappat 7,4 procent av väljarstödet sedan EU-valet 2014.
Är det då ett vinnande koncept som ni håller på med?
Var denna folkomröstning om demokratin som ni ville få det till verkligen det som väljarna ville ha?
Nä, troligen inte. Inte de stora folkskarorna i alla fall, de ville få reda på er politik, den politik som ni ska föra i EU.
De ville få reda på om ni är för den superstat som Macron och Merkel vill att EU ska bli?

Så nu börjar knivarna slipas i partiet, nu ska det socialdemokratiska liket snyggas till och då får troligtvis partisekreteraren Lena Rådström Båstad stryka på foten, trots att varken valet 2018 eller detta EU-vals katastrof var hennes fel. Denna strategi som hela den dansande, jolmande partietablissemang ställt sig bakom. Men någon måste ryka och då får hon stryka på foten. Men att byta ut en person spelar ingen roll om inte denna dödgrävartango som den av John Zanchi ledda valstrategigruppen utvecklats till får ett slut.
För enligt Suhonen räcker det inte med att Socialdemokraterna är emot nazism. Det behövs reformerna och förslagen som får människor att lita på socialdemokratin igen. Har ni inte svar på det kära pampar, är det bara att förbereda sig på utplåning 2022.

Det är en svidande men rättvis kritik som Socialdemokraterna och de ledande politikerna fick av Daniel Suhonen. Men den är som sagt var rättvis för partiet och dess företrädare har inte på länge levererat annat än elände för den vanliga medborgaren, för dem som inte tillhör den nya eliten som Socialdemokraterna nu verkat spetsa in sig på mellanklassen i innerstäderna som de tror ska göra att partiet överlever. Medan dem som varit partiets stödtrupper, arbetarna i bruksorterna, arbetarna på landsbygden och i glesbygden inte blir vatten värda för den socialdemokratiska eliten. Dem går det bra att suga ut och sen glömma för nu gäller det bara att vinna i storstäderna, där det “fina” folket bor.

Där de som dricker latte på innerstadscaféerna bor och svär över alla landsbygdsbor som tycker att bensinen är för dyr när de skulle kunnat ta tunnelbanan bara de bott på “rätt” ställe. Där de går och demonstrerar mot klimatförändringarna och mot att djur slaktas för att ge mat på borden när de lika snart kan köpa sin sojabiff och sin havremjölk på Konsum.
Det är dessa som är de nya stödtrupperna till Socialdemokraterna ända fram tills att de inte kan få sin havremjölk för att bönderna inte har råd att odla någon havre, eller de kan inte få sin sojabiff för att det blir för dyrt att importera sojan.

Då kommer deras stöd att svika och de kommer kanske att ifrågasätta varför de började stötta partiet. Men innan dess så har partiet kanske redan imploderat och försvunnit. Men det är kanske att gå tiden i förtid för ännu är partiet inte dött, ännu så finns där dem som fortfarande tror att det enda partiet att rösta på är Socialdemokraterna. Men det är en krympande skara, en skara som blir allt äldre. Så om inte Socialdemokraterna gör något så blir det som Daniel Suhonen är övertygad om, det att partiet kommer att försvinna ut i historien. Ut bland de partier som tynade bort på grund av den politik de förde.

https://www.aftonbladet.se/a/8mOna2…
https://nyheteridag.se/suhonen-varnar-for-socialdemokrater…/