ISLAMISM. Vilka sympatiserar Nyamko Sabuni (L) med egentligen?

Vem är Nyamko Sabuni egentligen? Varför vill hon låtsas om som att hon inget vet om Muslimska människorättskommittén (MMRK)?

Som eventuell partiledare för L borde Sabuni göra klart för alla var hon står.

Subanis brors fru Fatima Doubakil är aktiv i MMRK, hon har också haft samröre med terrorister och menar att våra terrorlagar är islamofobiska och rasistiska. Även hennes bror Kitimbwa Sabuni som 2010 var talesperson för organisationen har försvarat den då terroranklagade Munir Awad. Awad, som senare dömdes till tolv års fängelse för att ha planerat ett terrordåd mot danska Jyllandsposten. Att klassa MMRK som en extrem organisation, och de personer som aktivt torgför dess åsikter som extremister, är inte heller fel, skriver Magnus Sandelin. I artikeln här förklarar han varför. https://www.gp.se/…/r%C3%A4tt-att-klassa-mmrk-s-f%C3%B6retr…

Det är uppenbart för mig att Nyamko Sabunis bror Kitimbwa Sabunis går islamisters ärenden. Han skrev förordet till Rosengårdsrapporten som kartlade islamistisk extremism i Malmö. Rapporten skrevs av Magnus Ranstorp. Den tuffaste och hårdaste kritiken mot rapporten kom från Nyamko Sabunis egen familj som menade att den spred ”antimuslimska fantasier” och att man medvetet valde opålitliga källor” för att framställa den då ännu inte dömde Munir Awad som terrorist. Det gamla vanliga med andra ord, anklagelser om islamofobi och rasism.

2013 startade Nyamko ett aktiebolag, gott så. I styrelsen sitter två personer: Nyamko Sabuni som ordinarie ledamot och Kitimbwa Sabuni som suppleant. Är inte det märkligt? Två syskon som står så långt ifrån varandra. Vare sig Nyamko eller hennes bror vill uttala sig huruvida de står långt ifrån varandra i frågor om integration och antirasism. Kitimbwa Sabuni vill inte heller bemöta påstående om att han ”frotterade sig med islamistiska krafter”. https://www.expressen.se/…/syskonen-sabuni-stridbara-debat…/

Nyamko Sabuni vill överhuvudtaget inte prata om sin inställning till MMRK eller broderns engagemang där. Hon har ingen åsikt om organisationen, säger Nyamko till Expressen. Hon påstår också att hon inget vet om någon rapport om Munir Award.

Jag uppskattar Nyamko Sabuni som politiker. Hon är rakryggad, ger svar på tal och räds inte att kritisera vår integrationspolitik eller prata om islamister när det är påkallat. Därför förvånar det mig att hon inte vill svara på frågor om en organisation namnkunniga klassar som extremistisk, i vilken delar av hennes närmsta familj ingår. Det måste hon. Om hon inte klargör var hon står bland dessa islamistiska kretsar, kan hon inte rimligen tillträda som partiledare.

Hur ska vi veta vad för slags inflytande hennes bror och närmsta familj har på henne, i förlängningen politiken. Det finns uppenbart en säkerhetsrisk att ta hänsyn till här.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

6 tankar på “ISLAMISM. Vilka sympatiserar Nyamko Sabuni (L) med egentligen?

  1. Pingback: Vilka sympatiserar Nyamko Sabuni (L) med egentligen? – Bakom kulisserna

  2. Roger Berg

    Enligt Juno Blom är syskonens fas socialist så Kitimbwa är familjens svarta får.
    Nyamko lär dessutom ligga bakom stoppet av ekonomiskt stöd till islamister.

  3. Pingback: GUNNAR SANDELIN: Facktidningen Akademikerns obehagliga reportage | Ladycobra's Blog

  4. Pingback: ISLAMISM. Vilka sympatiserar Nyamko Sabuni (L) med egentligen? – My name is Lena

Kommentarer är stängda.