Tino Sanandaji: Sverige går som tåget.

Sydsvenskan: ”Fyra gånger per dag hotas tågpersonalen i Skåne. Hoten och trakasserierna ökar mot tågvärdarna på Pågatågen och Öresundstågen – trots att det numera finns övervakningskameror i samtliga vagnar. För att undvika hotfulla situationer struntar tågvärdarna allt oftare i att kontrollera biljetterna för vissa resenärer…

– Vi har problem med vissa ungdomsgäng. Det finns ungdomar som blir hotfulla så snart vi inleder en biljettvisering. De hotar i hopp om att vi tågvärdar ska strunta i viseringen…Enligt Ola Brunnström misshandlas tågpersonalen cirka 15 gånger per år på Pågatågen. Enligt Johan Sigvant sker det 15-20 gånger per år på Öresundstågen.Varje år tar huvudskyddsombuden del av uppemot 800 avvikelserapporter som berättar om hotelser, glåpord, spottloskor, knivhot och hot i form av uppvisade skjutvapen. En del av rapporterna berättar också om att tågvärdarna blivit sparkade, slagna eller skallade” ”hot och våld mot tågpersonal har fördubblats sedan 2012”

Vi får också lära oss att tågvärdar oftare hotas än poliser, att vissa resenärer satt i system att hota till sig gratisresor och att rättsväsendet ofta inte utreder angreppen: ”Enligt huvudskyddsombuden lägger polisen oftast ner brottsutredningarna trots att det finns kameraövervakning i alla vagnar – och trots att gärningsmannen i många fall är känd”

Så har det förstås alltid varit, tågresor genom Skåne är känd för gyllene rapsfält och skjutvapenhot mot tågvärdar.

Tino Sanandaji

Sydsvenskan…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: