YTTRANDEFRIHET. Det är inte de sociala medierna i sak som är det stora hotet

| 3 juni, 2019

Nu ska svensk forskning tala om för oss att sociala medier är ett hot mot demokratin. Jisses. Desperationen osar verkligen.

Det är inte de sociala medierna i sak som är det stora hotet, utan det handlar vad som skrivs på olika plattformar. Det förstår man efter en stunds läsning.

Forskningen hävdar att vår tillit till samhällets institutioner och politiskt deltagande, är grund­pelarna för vår demokrati. Det hotas av sociala medier. Som exempel används inte helt oväntat Donald Trumps twitterflöde. Att en president använder twitter för att föra ut sin politik eller kommentera andras är ett hot mot demokratin. Liksom att Brexit aldrig hade inte hänt om det inte vore för sociala medier. Främlingsfientliga partier i Europa hade inte heller fått genomslag om inte för utnyttjandet av Facebookgrupper, Youtube och Twitter.

Då är frågan, är allt det som hänt verkligen att uteslutande betrakta som ett hot mot demokratin och är verkligen alla partier som fått genomslag främlingsfientliga?

Självransakan och andra kritiska frågor kring relationen mellan politik och väljare lyser med sin frånvaro. Vad sägs exempelvis om att politiken kommer allt längre från folket, driver igenom en politik som i hög utsträckning påverkar medborgarens vardag i negativ mening? Och att makten i akt och mening gör allt som möjligt går för att kringskära medborgarnas rätt att yttra sig?

Självklart kopplas resonemanget samman med medier. Om tilliten till våra traditionella medier ökar, räddar vi demokratin men för att uppnå det måste hotet på våra sociala medier hanteras. Alltså vår möjlighet att interagera med varandra, läsa kritiska texter om vad våra traditionella medier skriver och så vidare.

Det är viktigt att förstå att styrkan i vår svenska demokrati byggs upp redan i skolan, snarare än när man fått rösträtt eller eventuellt går med i föreningslivet eller i ett parti, skriver DN. Demokrati är alltså något man lär och socialiseras in i främst genom skolan. Ja men då är ju frågan vad skolan erbjuder för läroplan och struktur.

Den svenska skolan är FÖR att begränsa yttrandefriheten. Den elev som vill säga något kritiskt om kriminalitet, våldtäkter eller invandring tystas ju. Om det däremot handlar om miljön ja då är det inga problem. Samma sak om en elev skulle vilja prata högt och positivt om SD. Då blir det nej, och utan vidare förklaring, hänvisas till deras bruna rötter.

Om elever ska få en bredare bild av något av det jag nämner, ja då är våra sociala medier en tillgång idag. Men med sagt, allt som skrivs på våra sociala medier är inte bra eller ger rätt kunskaper men här handlar det faktiskt om att skolan istället bör lära elever att tänka kritiskt och självständigt.

Det handlar väl snarare om att man insett att sociala medier är en plattform där olika åsikter möts. Och det är själva hotet eftersom medierna upprepat avslöjas med att sprida lögner, förvrida fakta och tolka statistik som Fan läser Bibeln.

Dagens Nyheter…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: