Tino Sanandaji: Jag hatar inte vänstern

I samband med min kritik av Brå fick jag meddelande av en f.d. forskare i neuromedicinsk som heter Josephine (utelämnar efternamn), som enligt Facebook verkar vara Fi-sympatisör, och som i insinuant ton frågar hon mig ”Varför hatar du “vänstern” så mycket?”

Jag hatar inte vänstern, och det är ingen fråga utan förtäckt härskarteknik av typen ”har du slutat slå din fru än?”. Det som provocerade mest var Josephines ovetenskapliga påstående att korrelation på 0.38 inte var äkta och inte skulle användas i medicin/naturvetenskap.

Grundkursen lär studenter vad som anses vara en hög korrelation, men lär dem också att det i sig inte avgör om samband är statistisk signifikant eller viktig. Tvärtemot vad Josephines hävdade baseras även forskning inom medicin på lägre korrelation än 0.38, exempelvis har över åttio procent av pbulicerade studier i psykologi lägre korrelation än så.

Rökning har ofta en lägre korrelation med cancer, och ett välkänd exempel är att aspirins effekt på hjärtproblem baseras på en korrelation på 0.03. Tolkning av effektstorlek görs i kontext. Josephines anklagelse mot mig var inkompetent både om nationalekonomi och medicin, samtidigt som hon förlöjligade mitt fält, vilket gjorde att jag blev provocerad och aggressivt skällde ut henne.

Vi hade också en lång konversation där jag skickade henne refrenser och läroböcker och försökte förklara detta, som hon faktaresistent förnekade. Hon var säkert bra på sitt område när hon forskare, men hon är bevisligen inte insatt i statistik.

Eftersom Josephines lagt ut delar av vår konversation på sociala media som sprids för att diskreditera mig vill jag visa att jag gjorde många försök att övertyga henne. Jag skickade utdrag ur läroböcker och forskning som hon avfärdade som ej trovärdiga. När jag frågade henne vad hon hade för grund blockade hon mig och slutade svara, lagom seriöst.

Jag hatar inte vänstern och har inget agg mot Josephine, det är de som delar tramset som hatar mig och okritiskt accepterar all kritik som bevis på att jag är ovetenskaplig, trots att det gång efter gång visar sig att jag har rätt.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *